Doliu în presa românească. Jurnalistul Józsa László a murit la 67 de ani

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 11:50
Doliu în presa românească. Jurnalistul Józsa László a murit la 67 de ani
Jurnalistul sălăjean Józsa László a încetat din viață la vârsta de 67 de ani. Sursa foto: magazinsalajean.ro

Cunoscutul jurnalist clujean Józsa László a încetat din viață la vârsta de 67 de ani după ce în ultima perioadă se plângea de pierderi de memorie. Gazatarul era redactor-şef  de peste trei decenii la cotidianul sălăjean Szilágyság.

Un jurnalist de la cotidianul sălăjean Szilágyság a murit. Józsa László  avea 67 de ani

Presa din Sălaj este în doliu după ce unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști ai cotidianului Szilágyság a încetat din viață. Gazetarul Józsa László a murit în urmă cu câteva zile, sâmbătă, 25 ianuarie, la vârsta de numai 67 de ani.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Momentan nu se cunosc cauzele care au dus la moartea jurnalistului sălăjean, dar acesta a acuzat în ultima perioadă pierderi de memorie. Bărbatul se plângea că nu mai cunoaște textul rugăciunii „Tatăl nostru”, dar nu se lăsa și apela la limba latină pentru a duce mai departe ruga.

Cine a fost gazetarul Józsa László și ce studii avea

Józsa László s-a născut pe 5 ianuarie 1953 la Cluj fiind singurul copil al familiei. Tatăl jurnalistului era tehnician radio-tv, în timp ce mama sa lucra ca educatoare. Redactorul șef al săptămânalului sălăjan Szilágyság a încercat mai multe meserii de-a lungul vieții urmând inițial cursurile Facultății de Teologie Protestantă din Cluj.

După 3 ani de studii regretatul gazetar și-a dat seama că nu-i mai place această meserie și s-a înscris la Facultatea de Filologie, tot în Cluj. Și-a întâlnit marea dragoste pe vremea când frecventa cercul literar „Gaál Gábor Kör” în persoana frumoasei Csiszár Zsuzsa care studia la Facultatea de Litere.

Dragostea lor imensă a dus imediat la căsătorie care avea să aibă loc în anul 1976. Ca dovadă a iubirii sale imense jurnalistul avea să se mute în orașul natal al soției sale, Zalău, unde aceasta fusese repartizată pentru a preda. Aici László s-a angajat la Intreprinderea Cinematografică Județeană Sălaj, s-a recalificat și a devenit metrolog.

Pasiunea sa pentru scris i-a îndrumat pașii către activitatea Cercului Literar „Zilahi Kiss Károly” din Zalău unde a susținut mai multe expuneri literare, studii, recenzii de carte, dezbateri literare, precum și vernisaje artistico-plastice. La aceste întâlniri a legat prietenii care au dăinuit până la sfârșitul vieții.

În casa sa de pe strada Hașdeu s-au pus bazele reînființării săptămânalului maghiar sălăjean unde prim redactor-șef avea să fie prietenul lui László, regretatul ziarist Fejér László. Câțiva ani mai târziu avea să numit redactor al cotidianului chiar el, funcție pe care a îndeplinit-o până în ziua în care s-a pensionat.

Regretatul jurnalist Józsa László a preluat postul de cancelar al senatorului UDMR Sălaj – Seres Dénes în anul 1992, iar în anul 2001 a devenit colaboratorului postului Radio Cluj.

Închide ×