Doliu în presa românească. Jurnalistul Józsa László a murit la 67 de ani

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 11:50
Doliu în presa românească. Jurnalistul Józsa László a murit la 67 de ani
Jurnalistul sălăjean Józsa László a încetat din viață la vârsta de 67 de ani. Sursa foto: magazinsalajean.ro

Cunoscutul jurnalist clujean Józsa László a încetat din viață la vârsta de 67 de ani după ce în ultima perioadă se plângea de pierderi de memorie. Gazatarul era redactor-şef  de peste trei decenii la cotidianul sălăjean Szilágyság.

Un jurnalist de la cotidianul sălăjean Szilágyság a murit. Józsa László  avea 67 de ani

Presa din Sălaj este în doliu după ce unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști ai cotidianului Szilágyság a încetat din viață. Gazetarul Józsa László a murit în urmă cu câteva zile, sâmbătă, 25 ianuarie, la vârsta de numai 67 de ani.

Momentan nu se cunosc cauzele care au dus la moartea jurnalistului sălăjean, dar acesta a acuzat în ultima perioadă pierderi de memorie. Bărbatul se plângea că nu mai cunoaște textul rugăciunii „Tatăl nostru”, dar nu se lăsa și apela la limba latină pentru a duce mai departe ruga.

Cine a fost gazetarul Józsa László și ce studii avea

Józsa László s-a născut pe 5 ianuarie 1953 la Cluj fiind singurul copil al familiei. Tatăl jurnalistului era tehnician radio-tv, în timp ce mama sa lucra ca educatoare. Redactorul șef al săptămânalului sălăjan Szilágyság a încercat mai multe meserii de-a lungul vieții urmând inițial cursurile Facultății de Teologie Protestantă din Cluj.

După 3 ani de studii regretatul gazetar și-a dat seama că nu-i mai place această meserie și s-a înscris la Facultatea de Filologie, tot în Cluj. Și-a întâlnit marea dragoste pe vremea când frecventa cercul literar „Gaál Gábor Kör” în persoana frumoasei Csiszár Zsuzsa care studia la Facultatea de Litere.

Dragostea lor imensă a dus imediat la căsătorie care avea să aibă loc în anul 1976. Ca dovadă a iubirii sale imense jurnalistul avea să se mute în orașul natal al soției sale, Zalău, unde aceasta fusese repartizată pentru a preda. Aici László s-a angajat la Intreprinderea Cinematografică Județeană Sălaj, s-a recalificat și a devenit metrolog.

Pasiunea sa pentru scris i-a îndrumat pașii către activitatea Cercului Literar „Zilahi Kiss Károly” din Zalău unde a susținut mai multe expuneri literare, studii, recenzii de carte, dezbateri literare, precum și vernisaje artistico-plastice. La aceste întâlniri a legat prietenii care au dăinuit până la sfârșitul vieții.

În casa sa de pe strada Hașdeu s-au pus bazele reînființării săptămânalului maghiar sălăjean unde prim redactor-șef avea să fie prietenul lui László, regretatul ziarist Fejér László. Câțiva ani mai târziu avea să numit redactor al cotidianului chiar el, funcție pe care a îndeplinit-o până în ziua în care s-a pensionat.

Regretatul jurnalist Józsa László a preluat postul de cancelar al senatorului UDMR Sălaj – Seres Dénes în anul 1992, iar în anul 2001 a devenit colaboratorului postului Radio Cluj.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×