Doliu în lumea teatrului! Actrița Olga Bucătaru s-a stins din viață la 78 de ani. Mesajul emoționant transmis de Teatrul Odeon

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
13/04/2020, 19:07
Doliu în lumea teatrului! Actrița Olga Bucătaru s-a stins din viață la 78 de ani. Mesajul emoționant transmis de Teatrul Odeon
A murit actrița Olga Bucătaru. Avea 78 de ani. Sursa foto: mediafax.ro

O veste tristă a căzut ca un trăsnet peste întreaga suflare a teatrului românesc, întrucât ne-a părăsit actrița Olga Bucătaru, cunoscută publicului larg mai ales datorită rolurilor din spectacole precum „Astă seară se joacă fără piesă” sau „Întâlnire în pădure”, jucate pe scena Teatrului Odeon din Capitală. În vârstă de 78 de ani, aceasta s-a stins din viață în cursul zilei de vineri, 10 aprilie, în urma unui stop cardio respirator.

A murit actrița Olga Bucătaru. Era internată la Spitalul Elias

Anunțul a fost făcut chiar de nepoata sa, Arina Duminică, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare. În ultima perioadă, marea actriță de teatru și film, decorată în anul 2002 de președintele Ion Iliescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler se confrunta cu grave probleme de sănătate, motiv pentru care era internată la Spitalul Elias din Capitală.

Dincolo de cele peste patru decenii petrecute pe scena Teatrului Odeon, în perioada 1995-2000, Olga Bucătaru a fost profesor asistat la  Academia de Arte „Luceafărul” din București. Ulterior, a activat în chip de lector universitar în cadrul aceleiași instituție, formând generații întregi de actori talentați și apreciați.

Mesajul Teatrului Odeon

Născută de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 1942, actrița Teatrului Odeon, Olga Bucătaru, s-a stins din viață vineri, 10 aprilie 2020, la Spitalul „Elias” din București, în urma unui stop cardio-respirator. A absolvit în 1965 Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, secția Actorie, la clasa prof. George Dem Loghin și un an mai târziu a debutat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț / Teatrul Tineretului Piatra Neamt, unde a fost angajată până în anul 1973.

După un scurt interludiu la Teatrul de Stat din Satu Mare (1969-1970), în 1974 devine membră a trupei Teatrului Odeon. Pe scena Odeonului a avut colaborări cu regizori importanți, printre care Sanda Manu („Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu – 1985), Dinu Cernescu („…ESCU” de Tudor Mușatescu – 1972), Alexa Visarion („Astă seară se joacă fără piesă” de Luigi Pirandello – 1988) sau Cătălina Buzoianu („Întâlnire în pădure” de Ofelia Strahl, unde a jucat alături de Doamna Olga Tudorache – 1992).

A interpretat rolul principal în „Patima roșie” de Mihail Sorbul, regia Cristian Hadgi-Culea, iar ultimul său rol pe scena Odeonului, a fost „Mari” în spectacolul „Veronika se pregătește să moară” de Paulo Coelho, regia Gelu Colceag – 2003.

În 1972 a debutat în filmul „Bariera”, scenariu Teodor Mazilu, regia Mircea Mureșan și până în 1998, când ultimul rol interpretat în film a fost în „Trenul vieții”, regia Radu Mihăileanu, a jucat în filme regizate de Sergiu Nicolaescu („Oglinda”), Mircea Daneliuc („Cursa”), Radu Mihăileanu („Trahir”), Constantin Vaeni („Buzduganul cu trei peceți”).

Dincolo de rolurile din teatru și film, Olga Bucătaru a fost din anul 1995 până în 2000 profesor asociat la Academia de Arte „Luceafărul” din București și începând cu anul 2001, în aceeași instituție, a activat în chip de lector universitar.

În anul 2002 i s-a acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler. Teatrul Odeon este alături de familia îndoliată și va păstra vie amintirea rolurilor interpretate pe scenă și pe marele ecran”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×