Doliu în cinematografie: a murit Vaclav Vorlicek, regizorul serialelor Arabela

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
07/02/2019, 19:44
Doliu în cinematografie: a murit Vaclav Vorlicek, regizorul serialelor Arabela GALERIE FOTO
Regizorul serialelor Arabela, Vaclav Vorlicek, a fost găsit fără suflare!

Regizorul Vaclav Vorlicek s-a stins din viață la 88 de ani, la Praga, conform surselor mass-media locale citate de AFP, și preluate de agerpres.ro. Vaclav Vorlicek este cunoscut pentru comediile și filmele pentru copii, precum și serialele de televiziune pentru micuți, care au făcut mulți fani și în România: Arabela (1979-1981) şi Arabela se întoarce (1990).

Încă din anul 2009 se organizează o expoziție dedicată celui mai cunoscut film al său, Trei nuci pentru Cenuşăreasă. Evenimentul are loc în castelul Moritzburg din landul german Saxonia, unde au fost filmate marea majoritatea a scenelor.

Vaclav Vorlicek, regizorul serialelor Arabela, a murit!

Creatorul filmului care a bucurat milioane de români, Arabela, a fost găsit mort. Regizorul ceh Vaclav Vorlicek, care a făcut furori între anii 1979-1990 cu serialele Arabela și Arabela se întoarce a fost găsit fără suflare. Vaclav Vorlicek a studiat cursurile de cinematografie de la Facultatea de Film a Academiei de Arte Teatrale din Praga (FAMU) între anii 1951 și 1956. Regizorul seriilor Arabela a început să lucreze ca scenarist în anul 1960, la Studiourile de Film Barrandov. Acesta a realizat nenumărate comedii și basme în urma colaborărilor cu scriitorul și scenaristul Miloș Macourek. El a început să lucreze ca asistent de regie la Studiourile de Film din Praga imediat după ce a terminat studiile.

Vaclav Vorlicek, regizorul serialelor Arabela, a decedat!
Vaclav Vorlicek, regizorul serialelor Arabela, a decedat!

Întâi a ocupat postul de scenarist, apoi de regizor secund. Primul film în regia sa se numește Případ Lupínek, din anul 1960, tot pentru copii. Vaclav Vorlicek a devenit celebru pe plan internațional după ce a realizat o versiune a basmului Trei nuci pentru Cenuşăreasă (1973).

Versiunea lui Vaclav este modernă și surprinde cu numeroase peisaje din pădurea înzăpezită. Trei nuci pentru Cenuşăreasă a devenit la scurt timp un film cult de Crăciun. Acesta era difuzat de televiziuni de Sărbătorile din sezonul rece în Cehia, în Germania, dar şi în Spania, Norvegia, Slovacia, Elveţia şi Suedia.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×