Discuții aprinse pe tema eliminării Deontologiei din programa facultăților

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
09/01/2020, 16:15
Discuții aprinse pe tema eliminării Deontologiei din programa facultăților
Materia a fost eliminată din programa facultăților de comunicare Sursa Pixabay.com

În jur de 40 de profesori universitari și mai mulți reprezentanți ai unor ONG-uri au transmis către ARACIS, agenția care acreditează programele pentru învățământul superior o scrisoare deschisă prin care cer reintroducerea Deontologia ca materie obligatorie în facultățile de comunicare.

O eroare materială

Dascălii consideră această măsură o „eroare materială” care trebuie reparată:  „Solicităm ARACIS să își asume public protejarea valorilor democrației, pieței libere și ale statului de drept, prin reintroducerea explicită a disciplinei Deontologie disciplinei Legislație media/ Dreptul comunicării”, se arată în scrisoare.

Profesorii consideră că nemodificarea acestei măsuri poate avea urmări grave asupra viitorului țării. “Necorectarea cu celeritate a acestei erori materiale poate avea consecințe foarte grave, pe termen lung  pentru statul de drept, democrația și piață liberă din țară noastră “.

Un pas înapoi

Totodată, profesorii susțin că deprofesionalizarea în relații publice și publicitate este primul pas în instaurarea unui regim autoritar, cu interese reduse în menținerea transparenței decizionale în instituțiile publice, a transparenței afacerilor și a  a pieței libere.

„Din păcate, istoria recentă a României a demonstrat că un regim totalitar, cum a fost regimul comunist, nu permite nici măcar existența profesiilor de specialist în relații publice și specialist în publicitate, iar jurnaliștii sunt instrumentalizati în propagandă și legitimarea puterii abuzive”, au completat profesorii universitari.

Nerespectarea standardelor

În scrisoarea deschisă, profesorii mai precizează și faptul că, deși au fost eliminate, Deontologia și Dreptul fac parte în continuare din din standardele de calitate ARACIS.

„ După revizuirile succesive din ultimii doi ani, Deontologia și Dreptul comunicării au dispărut din lista de materii obligatorii, respectiv complementare, pentru științele Comunicării, dar apar în continuare în Standardele de calitate ARACIS din 2019”.

Reacția FJSC

Într-un mesaj publicat de portalul Edupedu.ro, Antonio Momoc, directorul Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare din cadrul FJSC, că materia nu va dispărea din orarul viitorilor studenți.

 „Materia va rămâne obligatorie pentru studenții facultății. Consiliul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării nu a votat excluderea disciplinelor, cum incorect s-a spus în scrisoarea deschisă. Dimpotivă, Deontologia rămâne curs şi disciplină în planul de învăţământ al specializărilor Comunicare şi Relaţii Publice şi Publicitate”.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×