Povestea celor 9 studenți care au murit în Pasul Dyatlov! Nici la peste 60 de ani distanță misterul nu a fost deslușit

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
01/01/2020, 22:51
Povestea celor 9 studenți care au murit în Pasul Dyatlov! Nici la peste 60 de ani distanță misterul nu a fost deslușit
Pasul Dyatlov, misterul nedesluşit de peste 60 de ani. Sursa foto: History

Cazul Dyatlov, petrecut cu mai bine de 60 de ani în urmă, reprezintă şi în 2020 un mister. 9 studenţi plecau într-o simplă expediţie şi niciodată nu aveau să se mai întoarcă acasă…

Strania poveste a celor 9 studenți care au murit în Pasul Dyatlov

BBC a pus cap la cap drumul celor 9 tineri morţi în urmă cu mai bine de 60 de ani. „I-am dat telefonul fratelui meu mai mare”, povesteşte Tatiana, care pe vremea aceea era mult prea mică pentru a putea primi veştile proaste.

Celălalt frate al său afla de tragica dispariţie a lui Igor Dyatlov. Mama lor a încercat din răsputeri să-şi ţină fiul acasă înaintea plecării în expediţie. Să fi fost un presentiment de mamă…nimeni nu ştie. Însă Igor promitea: „Mă duc pentru ultima dată, mamă. Doar o dată şi gata”… Şi pentru ultima dată a fost. Mama a simţit şi niciodată nu s-a putut ierta că nu şi-a ţinut acasă fiul. Nu a uitat asta nici în ziua morţii, când i-a spus Tatianei de cel mai mare regret al vieţii sale.

Arc peste timp. Totul începea în Rusia, în Munţii Ural, pe 23 septembrie 1959, când un grup de şapte băieţi şi două fete, toţi studenţi la Institutul Politehnic Ural şi alpinişti experimentaţi, se înhămau la o expediţie de 16 zile, timp în care trebuiau să traverseze pe schiuri nordul Munţilor Ural, un traseu lung de 300 de kilometri.

Pe 20 februarie, familiile celor nouă studenţi alertau dispariţile şi căutările începeau. La şase zile distanţă a început seria descoperirilor şocante. Pe un versat din Muntele Mort au găsit tabăra studenţilor şi la doi kilometri distanţă erau descoperite primele două trupuri fără viaţă, încovoiate lângă ceva ce părea a fi fost un foc de tabără, doar cu lenjeria intimă pe ei.

Peste alte câteva zile era descoperit şi cadavrul lui Dyatlov, cel care a condus expediţia, apoi rând pe rând au fost găsite şi restul trupurilor. Ultimele abia în luna mai a acelui an, după ce se topea zăpada. Cercetările efectuate atunci arătau că tinerii au murit pe 2 februarie iar dosarul era clasat şi morţile celor nouă puse pe puterea naturii.

Cazul a mai fost declasificat de-a lungul timpului, prima dată la începutul anilor 70 şi ultima oară la început de 2019. Autorităţile nu au luat niciodată în calcul ipoteza unei crime şi au pus de fiecare dată totul pe seama unui fenomen natural nedefinit până astăzi. Ceea ce face ca misterul din jurul acestui caz să fie şi mai mare sunt diferitele ipoteze lansate de oameni, devenite adevărate teorii ale conspiraţiei.

Dacă autorităţile spun că cei 9 oameni au murit după „o avalanşă, un uragan sau o depunere masivă de zăpadă”, ei bine părerile oamenilor au fost duse până în domeniul SF şi s-a spus că studenţii au fost răpiţi de extratereştii, ucişi de Omul Zăpezilor sau că au fost cobai pentru testarea armelor.

Cine erau cei 9 studenţi

Lyudmila Dubinina era cea mai tânără dintre cei 9 şi se bucura din plin de vacanţa în care plecase. Scria în juralul său de distracţia din tren, când au cântat cu toţii, până au fost opriţi de un incident cu un beţiv. Distracţia se relua apoi şi începeau discuţiile adolescentine despre dragoste şi săruturi…

Zinaida Kolmogorova era printre cele mai populare fete din şcoala sa. Îşi iubea familia şi le-a trimis o scrisoare cu puţin timp înainte să îşi găsească sfârşitul. Întreba de tată, care avea probleme de sănătate, şi de mamă, de greutăţile muncii. Ca o presimţire sau nu i-a transmis un sfat puternic surorii sale despre învăţătură.

Lyudmila şi Zinaida au fost singurele fete din expediţie, Igor Dyatlov a condus toată acţiunea, iar restul băieţilor sunt Yuri Krivonischenko, Rustem Slobodin, Aleksander Kolevatov, Semyon Zolotaryov, Yuri Doroshenko şi Nikolay Thibeaux-Brignolle.

Sunt foarte multe semne de întrebare legate de Pasul Dyatlov şi nenorocirea prin care 9 studenţi, experimentaţi schiori şi antrenaţi în realizarea de expediţii, şi-au pierdut viaţa. Există voci care spun că adevărul nu va ieşi niciodată la iveală şi altele care vor lansa teorii ale conspiraţiei.

Până în prezent, misterul nu a fost pus cap la cap, detaliile sunt de-a dreptul şocante iar întrebările sunt fără răspuns şi în ziua de azi pentru că nimeni nu a ştiut să explice de ce studenţii au ieşit din corturi, pe o temperatură de -30 de grade, doar în lenjerie intimă, desculţi, şi cum au ajuns unii să aibe craniile sparte, oasele rupte…Mai mult, una dintre victime a fost găsită cu limba tăiată…

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×