Un fenomen straniu s-a produs recent în zona orașului Celiabinsk din Rusia, unde un meteorit a căzut în 2013, provocând rănirea a peste 500 de persoane, majoritatea având nevoie de îngrijiri medicale. La mai bine de 6 ani de atunci, capacul de sticlă ce protejează corpul celest aflat în muzeul de istorie a Universității Uralul de Sud, a început, pur și simplu, să plutească fără motiv câțiva centimetri, după care s-a așezat la loc.
Capacul de sticlă care proteja meteoritul a început să plutească. Oamenii de știință nu au explicații pentru acest fenomen
Incidentul bizar a avut loc în weekend-ul trecut, spre uimirea specialiștilor, care dezvăluie că nu reușesc să găsească, cel puțin deocamndată, nicio explicație. În ceea ce-i privește pe vizitatori, cei mai mulți dintre aceștia nu au remarcat elevația, întrucât fenomenul s-a produs într-un ritm lent, foarte greu sesizabil, potrivit directorului muzeului, citat de agenția de stat RIA Novosti.
„Ar putea fi o defecțiune. Echipamentele noastre ridică capacul de sticlă, deci cumva a fost implicat în elevație”, a explicat Vladimir Bogdanovsky. Totodată, specialistul exclude varianta unei farse, în ciuda faptului că imaginile postate pe rețelele de socializare au stârnit numeroase controverse în acest sens.
„Singurul panou de control responsabil de capacul de sticlă se află încuiat într-o cutie supravegheată video. Nu avem nicio explicație legat de cine a ridicat capacul și cum anume. Faptele au avut loc, dar nu ni le putem explica încă”, a mai declarat directorul muzeului în presa rusă.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
România a luat la rândul său măsuri de apărare planetară
Incidentul din 2013 i-a determinat pe liderii multora dintre statele europene să se pregătească temeinic pentru a preîntâmpina eventuala cădere a unui meteorit. Este și cazul țării noastre, care a luat o serie de măsuri planetare, anunțate la vremea respectivă de autorități.
Totodată, fizicianul dr. Marius Ioan Piso, de la Agenţia Spaţială Română, a explicat cum pietrele care circulă prin univers pot ajunge din când în când în atmosfera Terrei, unde iau foc, iar apoi explodează. Este vorba de roci care pornesc de la dimensiuni de câţiva milimetri, ajungând de multe ori la dimensiuni de ordinul kilometrilor.
„Pământul este în permanenţă atacat de meteoriţi. Atmosfera este o protecţie foarte serioasă şi aproape toate obiectele care se apropie de Pământ ard în atmosferă. Din când în când, rămân nişte urme care ajung pe Pământ”, a mai spus specialistul.
„Probabil că este vorba de un singur obiect care s-a fragmentat în urma frecării cu atmosfera. E vorba de resturi de comete, care se dezintegrează foarte uşor şi nu ajung chiar pe Terra. Acum am avut un obiect solid, cumva, un singur meteorit, piatră amestecată cu fier sau doar fier sau ceva de genul ăsta.
E rolul armatei să acţioneze în cazul unui meteorit care trece pe deasupra ta, dar în cazul ăsta e destul de tardiv, pentru că chestia asta deja a intrat în atmosferă. Ideea ar fi s-o deviezi înainte să se apropie de Pământ. Bineînţeles, aici e nevoie de agenţii spaţiale. Ca ultimă resursă, tragi în el cu ce nimereşti. Bineînţeles că ei au viteză mare, contează foarte mult unghiul cu care intră în atmosferă, că pot fi incetiniţi şi pot fi ochiţi cum trebuie”, a explicat la acea vreme și astronomul Adrian Șonka.