DIICOT, percheziții la Universitatea Spiru Haret! Examene, licențe și master controlate de procurori

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
18/12/2019, 10:13
DIICOT, percheziții la Universitatea Spiru Haret! Examene, licențe și master controlate de procurori GALERIE FOTO
DIICOT desfășoară o percheziție la mai multe sedii ale universității Spiru Haret. Sursa foto - hepta.ro

Peste 70 de percheziţii au loc într-un caz de fraudă la Universitatea ”Spiru Haret”, în Bucureşti. Mai mult de atât, același lucru se întâmplă și în judeţele Braşov, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Satu Mare, Ialomiţa, Timişoara, Dâmboviţa, Botoşani, Cluj şi Mureş, 13 dintre ele fiind la sedii ale instituţiei de învăţământ.

DIICOT, percheziții la Universitatea Spiru Haret!

Anchetatorii vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în trafic de influenţă, dare şi luare de mită, scopul acestor infracţiuni fiind facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante, cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă si master.

Conform procurorilor lucrul acesta s-ar fi întâmplat pe parcursul anului universitar 2018-2019. Prorectorul instituţiei de învăţământ superior coordona în mod direct activităţile infracţionale. Aproape 100 de persoane urmează să fie duse la audieri.

Examene, licențe și master controlate de procurori

”Este vizată destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

De asemenea instigare la însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie, abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual.

Totodată vorbim și de instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă”, anunţă DIICOT.

Mai exact, s-a constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre  prorectorii instituţiei de învăţământ, împreună cu secretari ai unor facultăţi din cadrul universităţii, angajaţi care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universităţii, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenţilor, au constituit un grup infracţional.

Aceștia erau organizați în scopul comiterii de infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informaţii nepublice, însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie.

Prin această activitate infracţională vastă, membrii grupării infracţionale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×