Diaspora ar putea vota timp de 3 zile la alegerile parlamentare: „Doar aşa se pune capăt unei lungi perioade de umilinţe”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 15:27
Diaspora ar putea vota timp de 3 zile la alegerile parlamentare: „Doar aşa se pune capăt unei lungi perioade de umilinţe”
Diaspora ar putea vota timp de 3 zile la alegerile parlamentare. Sursa foto: news.ro

Liberalii vor ca alegerile parlamentare să se desfășore în diaspora după programul folosit la alegerile prezidențiale din 2019, când românii din afara țării au avut trei zile la dispoziție pentru a-și alege președintele.

Diaspora ar putea vota timp de 3 zile la alegerile parlamentare

În acest sens, parlamentarii PNL Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu şi Florin Roman au venit cu propunerea legislativă în Parlament, fiind singura măsura care îi va scăpa pe românii de peste hotare de umilințele din trecut, după cum susțin iniatorii.

„Propunem extinderea măsurilor legislative pentru buna organizare a alegerilor în diaspora luate la alegerile pentru preşedintele României în anul 2019 şi la alegerile parlamentare.

Programul secțiilor de votare s-ar putea prelungi până la ora 24:00, unde este nevoie

Doar aşa se pune capăt unei lungi perioade de umilinţe la scrutinele pentru românii cu drept de vot din străinătate”, a scris Gorghiu, vineri, pe Facebook.

Potrivit iniţiativei legislative, votarea la secţiile din străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri votarea începe la ora actuală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00.

Iniţiativa legislativă mai prevede şi alte măsuri, printre care şi cea potrivit căreia alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care sunt la rând în afara secţiei pentru a intra în localul de vot pot să-şi exercite dreptul constituţional. Alegătorii aflaţi în această situaţie pot vota până cel mult la ora 24,00.

Aproape 950 de mii de români din diaspora au votat în tutul 2 al alegerilor prezidențiale din 2019. Pe lângă aceștia, alți peste 17 mii de cetățeni români au ales să voteze prin corespondență.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×