Astăzi sunt alegeri în Republica Moldova, iar o tânără studentă care a plecat de câțiva ani din țara natală și-a spus părerea despre votul său. Cetățenii din Republica Moldova au fost așteptați astăzi la urnele de vot pentr a-și expune opinia vizavi de viitorul președinte care va conduce pe parcursul a patru ani.
Zis și făcut, tânăra, ca un cetățean veritabil, și-a făcut treaba întocmai. Secțiile de vot s-au deschis de la orele 07:00 și se vor închide la orele 21:00. Dan Nicu, socialist și analist politic a oferit detalii despre scenariul lui Putin și despre nevoia Moscovei de Chișinău.
Mesajul unei studente din Chișinău despre alegerile din Republica Moldova: „Prima dată m-am rugat”
O tânără din Chișinău s-a prezentat la urnele de vot astăzi, pentru a-și expune dorința despre viitorul președinte al țării. Aceasta are 23 de ani și este studentă în Cluj-Napoca. Ea a spus, într-un video de pe o rețea de socializare, că s-a rugat înainte de a pune ștampila de vot și că nu știe dacă este sau nu din cauza disperării sau a credinței. “Prima dată m-am rugat înainte să aplic ștampila de vot. Nu știu dacă este disperare, bătrânețe sau credință. Cred că este disperare.”
Analistul politic și sociologul Dan Nicu a discutat despre scenariul dorit de Putin și despre influența Rusă asupra Replublcii Moldova. „Scenariul dorit de Vladimir Putin este, indiscutabil, generarea unei guvernări în care guvernul rus să poată influenţa în mod direct deciziile politice strategice de la Chişinău, fără să fie nevoit să apeleze la scheme, subterfugii, activarea agenturii occidentale, diferite măsuri proxy. Moscova are nevoie la Chişinău de o guvernare loială, care să aibă curajul de a înfrunta orice presiune occidentală în tăierea nodului gordian geostrategic în favoarea Rusiei, aşa cum nu a fost capabil Vladimir Voronin în 2003, când a renunţat la memorandumul Kozak de rezolvare a conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova într-o arhitectură instituţională care punea toate deciziile legate de politica externă sub controlul Tiraspolului, care, la rândul său, era şi este controlat de Moscova.
În prezent, Partidul Socialiştilor, condus în fapt şi susţinut de către preşedintele Dodon, se declară dispus să meargă până la capăt în acest sens. Dodon a anunţat, în cadrul Conferinţei de securitate de la Munchen, că va propune, după alegeri, o strategie de rezolvare a conflictului transnistrean. Însă draftul acestei strategii a apărut deja în presa de la Chişinău, fiind, probabil, pasat acesteia de cineva din anturajul preşedintelui. În esenţă, planul lui Dodon reprezintă o variantă actualizată a memorandumului Kozak, prevăzând, printre altele, trecerea «limbii moldoveneşti» la grafia chirilică. Toate acestea sunt tentative de a plasa definitiv Chişinăul sub controlul Moscovei, pe termen cât mai lung”, a informat sursa citată.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17