Dezbaterea din Parlamentul European despre coronavirus, blocată de riscul de… coronavirus. Sesiunea plenară, la un pas de suspendare

Adrian Barna   
în Stiri de ultima ora
09/03/2020, 13:46
Dezbaterea din Parlamentul European despre coronavirus, blocată de riscul de… coronavirus. Sesiunea plenară, la un pas de suspendare
Sala de plen a Parlamentului European de la Strasbourg/ Foto: Hepta

Sesiunea plenară din această săptămână a Parlamentului European este la un pas de suspendare din cauza temerilor iscate de epidemia de coronavirus. La ora 14.30 este programată Conferința președinților de grupuri parlamentare care urmează să ia o decizie în acest sens.

O treime din europarlamentari vin din trei țări cu focare

Potrivit programului normal al Parlamentului European, sesiunea plenară din 9-12 martie ar fi trebuit să aibă loc la Strasbourg, însă președintele PE David Sassoli a decis, pe 5 martie, ca sesiunea să aibă loc la sediul din Bruxelles astfel încât parlamentarii și membrii staff-ului Legislativului european să nu fie nevoiți să facă o călătorie care ar implica ”riscuri considerabil mai mari de sănătate pentru membri și personal, precum și pentru populația locală”.

Decizia lui Sassoli a fost luată în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus a crescut apreciabil în Franța, țară în care se află Strasbourg.

Acum însă se pune problema anulării cu totul a sesiunii, dacă se va decide acest lucru la Conferința președinților.

Inițiativa a pornit de la un grup de europarlamentari din Portugalia și este normal să se anuleze. Dintre cei 700 de euroarlamentari 96 vin din Germania, 79 din Franța și 76 din Italia, toate trei afectate serios de epidemie”, a declarat, pentru FANATIK.ro,  europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Potrivit unor surse europarlamentare, și Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, a cerut amânarea sesiunii plenare printr-o scrisoare trimisă colegilor săi din Conferința președinților precum și reducerea celorlalte activități la minimum.

În mod paradoxal, sesiunea plenară ar fi trebuit să fie dedicată răspunsului dat de Uniunea Europeană provocării generate de apariția epidemiei. La dezbateri era anunțată prezența președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar joi urma să fie votată o rezoluție pe această temă.

Greta Thunberg și epidemia

David Sassoli a decis, pe 2 martie, să ia o serie de măsuri prin care să prevină apariția unor cazuri de coronavirus chiar în Parlamentul European. Cea mai importantă era interzicerea accesului în clădirea Parlamentului a vizitatorilor externi. La numai o zi, Sassoli a permis încălcarea propriei sale reguli prin faptul că nu a fost anulată întâlnirea Comisiei de mediu și sănătate publică cu activista de mediu Greta Thunberg.

Mai mulți europarlamentari i-a cerut socoteală pentru faptul că evenimentele pe care ei le pregăteau au fost anulate, dar s-a făcut o excepție pentru Greta Thunberg.

Printre cei nemulțumiți de dubla măsură a lui Sassoli este și Tudor Ciuhodaru. ”A fost o greșeală și din punct de vedere sanitar și din punct de vedere moral (…) În comisie sunt cam 140 de membri, dar erau prezenți circa 300 de europarlamentari într-o sală mică, lângă cea de plen. Asta pe lângă presă și și multă lume care a întâmpinat-o pentru că doreau să o vadă”, a spus Ciuhodaru referindu-se la riscul de contagiune implicat de adunările mari.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×