Greta Thunberg i-a certat pe europarlamentari chiar în Parlamentul European: ”Pactul Verde este o capitulare”. Suedeza a intrat în sediu în pofida interdicțiilor legate de coronavirus

Adrian Ilie  
înStiri de ultima ora
04/03/2020, 20:57
Greta Thunberg i-a certat pe europarlamentari chiar în Parlamentul European: ”Pactul Verde este o capitulare”. Suedeza a intrat în sediu în pofida interdicțiilor legate de coronavirus
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Greta Thunberg

Activista suedeză Greta Thunberg a catalogat legislația europeană privind combaterea schimbărilor climatice, așa-numitul ”Green Deal”, drept ”o capitulare” din partea Uniunii Europene, transmite Euronews. Thunberg susține pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană dă șanse mai reduse de 50% pentru limitarea încălzirii globale cu 1,5°C. În urmă cu două zile, au fost introduse restricții pentru vizitatorii Parlamentului European din cauza COVID-19, însă Thunberg a fost primită în sediul PE în pofida restricțiilor.

”Natura nu negociază”

Ați spus că Uniunea Europeană va conduce lupta împotriva crizei climatice. Când copii voștri au apăsat pe alarma de incendiu, ați spus că da, nu este o alarmă falsă, casa a luat foc. Dar apoi ați intrat în casă, v-ați terminat cina, v-ați uitat la un film și v-ați băgat în pat fără ca măcar să chemați pompierii. Îmi pare rău, dar nu are sens. Când vă ia casa foc nu mai stați câțiva ani să stingeți focul și totuși asta propune Comisia Europeană”, a spus Greta Thunberg.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ea susține că planul de reducere treptată a emisiilor de dioxid de carbon nu va duce la rezultatele așteptate deoarece este nevoie de reducerea radicală a acestora cât mai repede.

Recunoașteți că renunțați la Acordul de la Paris, de la promisiunile voastre și de la a face tot ce este necesar pentru a asigura un viitor sigur pentru copiii voștri (…) Această lege a climei este o capitulare. Natura nu negociază și nu poți face înțelegeri cu fizica. Nu vă vom lăsa să faceți să capitulați pe seama viitorului nostru”, le-a spus suedeza membrilor Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European.

Thunberg a acuzat instituțiile europene că permit în continuare emisiile de carbon astfel că țintele fixate pentru 2030 și 2050 nu vor fi atinse. ”Nicio politică, plan sau acord nu vor fi suficiente câtă vreme UE continuă să ignore bugetele de CO2 care sunt aplicate astăzi (…) Să pretinzi că o lege pe care nimeni nu este obligat este o lege, că poți fi un lider în domeniul climei dar în același timp să construiești și să subvenționezi infrastructură nouă pentru combustibilii fosili, să pretinzi că vorbele goale vor face ca urgența să dispară… aceste lucruri să dispară”, a spus Thunberg.

”Green Deal”-ul propus de Comisia Europeană prevede ținte obligatorii pentru țările UE astfel încât blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

Favoritisme pentru Thunberg

Prezența Gretei Thunberg în Parlamentul European a avut loc în pofida faptului că președintele PE, David Sassoli a anunțat, luni, că nu va mai fi permis accesul vizitatorilor în sediul Legislativului european ca o măsură de precauție împotriva epidemiei de coronavirus.

Pentru Thunberg însă Sassoli a făcut o excepție iar evenimentul de la Comisia de mediu s-a desfășurat după cum era programat.

Activitatea Parlamentului va continua, dar seminariile, evenimentele și alte activități care implică vizitatori externi vor fi suspendate (…) În circumstanțele actuale, este responsabilitatea noastră să suspendăm aceste vizite. În același spirit, von anula 130 de evenimente precum expoziții sau conferințe externe planificate pentru următoarele săptămâni în sediul Parlamentului”, declara Sassoli în urmă cu numai două zile, potrivit G4Media.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×