Despre ce e vorba în Parasite, filmul sud-coreean care a luat Oscarul pentru cel mai bun film

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
10/02/2020, 08:52
Despre ce e vorba în Parasite, filmul sud-coreean care a luat Oscarul pentru cel mai bun film
Filmul Parasite, câştigător Oscar. Sursa foto: filmbulletin.ch

Surpiza anului a venit de la Premiile Oscar 2020, unde un film sud-coreean, „Parasite„, a câştigat premiul de cel mai bun film şi cel mai bun film într-o limbă străină. Filmul este o comedie neagră cu accente de thriller şi dramă şi arată cât de greu este să urci pe scara socială dacă te tragi dintr-o familie modestă.

Despre ce e vorba în Parasite, filmul sud-coreean care a luat Oscarul

Regizorul sud-coreean Bong Joon-ho a făcut surpiza serii la Los Angeles, unde şi-a atribuit, cu filmul „Parasite”, două dintre cele mai importante premii Oscar 2020, premiul pentru cel mai bun film şi premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

„Parasite” este o comedie neagră, pe alocuri cu thriller şi dramă. În film este vorba despre o familie săracă care locuişte într-o pivniţă mică. Familia, care locuieşte în condiţii greu de închipuit, îşi doreşte ceva mai bun, mai spaţios, mai curat.

„Parasite” este o comedie neagră

Familia nu poate să viseze nici privind pe geam, de la geamurile beciului putând vedea doar beţivi care urinează pe trotuar. Familia întrezăreşte o speranţă de a scpăa din locul mizer în care locuişte atunci când fiul este angajat ca profesor de o familie bogată.

Familia bogată l-a angajat pe tânăr ca profesor de engleză pentru fiica lor. Intrând în familia de bogaţi băiatul află că aceştia au nevoie şi de un terapeut pentru fiul familiei şi se gândeşte să o angajeze pe sora lui.

În ciuda lipsei de experienţei şi a unui CV care să o recomande acesta recurge la falsificarea CV-ului. Astfel, sora devine terapeutul fiului familiei bogate, mama familiei sărace devine menajera familiei bogate, iar tatăl sărac, locuitor în beci devine şoferul celor cu stare.

Culmea, bogătaşii nu cunosc faptul că toţi angajaţii lor din casă sunt rude între ei. Astfel, familia săracă din beci începe să urce pe scara socială până ajunge printre cei din vârf ţinând cu dinţie de treptele cucerite cu greu.

Bong Joon-jo a strecurat în film multe metafore vizuale, membrii familiei sărace coborând în pantă până la vila unde aceştia lucrează. Alături de „Joker” şi „The Lighthouse”, filmul „Parasite” este un film foarte bun făcut în anul 2019.

Acesta are o poveste atrăgătoare şi comică, dar în acelaşi timp arată cât de greu este unor oameni săraci să urce pe scara socială, chiar dacă au idei geniale, de multe ori nu prea corecte.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×