Desertul care se face doar în Ajunul Crăciunului: Scutecele Domnului, o rețetă adorată de gospodine

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
24/12/2019, 10:30
Desertul care se face doar în Ajunul Crăciunului: Scutecele Domnului, o rețetă adorată de gospodine
„Scutecele Domnului”, un desert ideal de pregătit în Ajunul Crăciunului. Sursa foto: Pinterest.com

Gospodinele sunt în toiul pregătirilor pentru masa de Crăciun, iar cele mai multe dintre ele știu un secret pe care nu-l ratează. Scutecele Domnului, cunoscute ca și Turtele de Crăciun se pregătesc doar în Ajun și ne duc inevitabil cu gândul la copilărie.

Scutecele Domnului, un desert pregătit doar în Ajunul Crăciunului

„Scutecele Domnului” este un desert tradițional pregătit în mai multe zone ale țării și este cunoscut sub mai multe denumiri. „Turta de Crăciun”, „Pelincile Domnului” sau „Jufla” este pregătită în trecut pentru a întâmpina preotul și colindătorii care treceau pragul casei în seara de Ajun.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Acest desert se prepara pe vremuri cu semințe de cânepă, de aici și denumirea de juflă, însă în ultima vreme „Scutecele Domnului” se fac cu nucă măcinată. Turta de Crăciun ne duce cu gândul la iernile grele din copilărie și la mirosul tradițional de sărbători.

Ingrediente și mod de preparare pentru Scutecele Domnului

Ingredintele de care ai nevoie pentru a pregătit acest desert delicios pentru masa de Crăciun sunt următoarele:

  • 500 de grame de făină
  • miere sau zahăr, în funcție de preferințe
  • esență de vanilie și rom
  • 500 de grame de nucă măcinată
  • coaja rasă de la o portocală
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 800 ml de apă
  • un praf de sare

Cum se prepară Scutecele Domnului: 

  1. Făina, sarea și jumătatea din cantitatea de apă se amestecă până când se formează un aluat nedospit
  2. Aluatul se împarte în bucăți și se întinde cu ajutorul unui sucitor
  3. Foile trebuie să fie întinse foarte subțire
  4. Aceste foi se coc pe plită sau într-o tavă de teflon, pe amble părți. Se lasă la uscat minim 24 de ore
  5. Și acum trecem la pregătirea siropului care se face din apă, 4 linguri de miere, cele 2 esențe și coaja de la portocală și lămâi
  6. Fiecare foaie se înmoaie în sirop pentru 1-2 minute
  7. Pe un platou se presară nuca tocată și se trec turtele prin ea
  8. Turtele se acoperă cu nucă și zahăr și se mai toarnă peste ele 4 polonice de sirop ca să se însiropeze bine
  9. Turtele se pun pe un fund pe lemn, iar peste câteva ore se mai toarnă peste ele sirop
  10. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se odihnească circa 2 de ore
  11. Siropul trebuie să se îmbibe în turte până când acestea devin moi și pot fi tăiate cu cuțitul
  12. Se taie în diferite forme: pătrat, dreptunghi, romb, în funcție de preferințe
  13. Scutecele Domnului se păstrează la frigider acoperite în plastic ca să nu se usuce
  14. Spor la gătit, dragi gospodine!
  15. Poftă bună și Crăciun Fericit!

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×