Descoperire importantă în SUA. Cercetătorii americani au creat o hartă 3D a coronavirusului

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
31/03/2020, 01:01
Descoperire importantă în SUA. Cercetătorii americani au creat o hartă 3D a coronavirusului
O hartă 3D a coronavirus a fost creată de americani. Foto: The Guardian

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au creat o hartă 3D a coronavirusului și a proteinei țepoase care-l protejează.

Hartă 3D a coronavirusului, creată de americani

Virusul este, simplist spus, un material genetic învelit într-o capsulă de proteină țepoasă care îl ajută să se atașeze de celulele vii din organism.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Cercetătorii au reușit să creeze o hartă 3D a structurii virusului, fiind în special interesați de „armura” de proteină țepoasă care-l face atât de contagios.

O analiză detaliată a virusului a scos la iveală un lucru extrem de interesant. Țepii coronavirusului se lipesc de celulele umane și au o putere de patru ori mai mare decât cele caracteristice coronavirusului de tip SARS care a omorât sute de oameni în epidemia din 2002.

Țepii care învelesc capsula virusului au o șansă extrem de mare să se atașeze de celule din tractul respirator superior, astfel că nu e nevoie de un număr mare de particule pentru a infecta o persoană, anunță The Guardian.

Oamenii de știință au folosit cristalografie cu raze-X pentru a mapa 3D modul în care coronavirusul se atașează de receptorii ACE-2 (Enzima de conversie a angiotensinei 2).

Experții au determinat că atunci când virusul „întâlnește” o celulă, în primul rând se lipește de celulă cu ajutorul „țepilor” după care transformă celula în virus.

Structura 3D ne dovedește că, în comparație cu virusul din 2002, noul coronavirus a dezvoltat noi strategii pentru a se lipi mai ușor de receptorii din corpul uman. Asta îl ajută să se înmulțească extrem de rapid”, a explicat Doctorul Fang Li, liderul cercetătorilor.

Harta 3D va fi folosită acum pentru a descoperi medicamente care să distrugă virusul, însă întreg procesul va fi de durată, lucru mărturisit de cercetător: „Momentan s-au folosit doar părți din structura virusului, e doar o teorie. Va fi nevoie de mai multă cercetare pe acest subiect”.

  • 752,830 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate la nivel mondial
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×