Descoperire importantă în SUA. Cercetătorii americani au creat o hartă 3D a coronavirusului

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
31/03/2020, 01:01
Descoperire importantă în SUA. Cercetătorii americani au creat o hartă 3D a coronavirusului
O hartă 3D a coronavirus a fost creată de americani. Foto: The Guardian

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au creat o hartă 3D a coronavirusului și a proteinei țepoase care-l protejează.

Hartă 3D a coronavirusului, creată de americani

Virusul este, simplist spus, un material genetic învelit într-o capsulă de proteină țepoasă care îl ajută să se atașeze de celulele vii din organism.

Cercetătorii au reușit să creeze o hartă 3D a structurii virusului, fiind în special interesați de „armura” de proteină țepoasă care-l face atât de contagios.

O analiză detaliată a virusului a scos la iveală un lucru extrem de interesant. Țepii coronavirusului se lipesc de celulele umane și au o putere de patru ori mai mare decât cele caracteristice coronavirusului de tip SARS care a omorât sute de oameni în epidemia din 2002.

Țepii care învelesc capsula virusului au o șansă extrem de mare să se atașeze de celule din tractul respirator superior, astfel că nu e nevoie de un număr mare de particule pentru a infecta o persoană, anunță The Guardian.

Oamenii de știință au folosit cristalografie cu raze-X pentru a mapa 3D modul în care coronavirusul se atașează de receptorii ACE-2 (Enzima de conversie a angiotensinei 2).

Experții au determinat că atunci când virusul „întâlnește” o celulă, în primul rând se lipește de celulă cu ajutorul „țepilor” după care transformă celula în virus.

Structura 3D ne dovedește că, în comparație cu virusul din 2002, noul coronavirus a dezvoltat noi strategii pentru a se lipi mai ușor de receptorii din corpul uman. Asta îl ajută să se înmulțească extrem de rapid”, a explicat Doctorul Fang Li, liderul cercetătorilor.

Harta 3D va fi folosită acum pentru a descoperi medicamente care să distrugă virusul, însă întreg procesul va fi de durată, lucru mărturisit de cercetător: „Momentan s-au folosit doar părți din structura virusului, e doar o teorie. Va fi nevoie de mai multă cercetare pe acest subiect”.

  • 752,830 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate la nivel mondial
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×