Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au creat o hartă 3D a coronavirusului și a proteinei țepoase care-l protejează.
Hartă 3D a coronavirusului, creată de americani
Virusul este, simplist spus, un material genetic învelit într-o capsulă de proteină țepoasă care îl ajută să se atașeze de celulele vii din organism.
Cercetătorii au reușit să creeze o hartă 3D a structurii virusului, fiind în special interesați de „armura” de proteină țepoasă care-l face atât de contagios.
O analiză detaliată a virusului a scos la iveală un lucru extrem de interesant. Țepii coronavirusului se lipesc de celulele umane și au o putere de patru ori mai mare decât cele caracteristice coronavirusului de tip SARS care a omorât sute de oameni în epidemia din 2002.
Țepii care învelesc capsula virusului au o șansă extrem de mare să se atașeze de celule din tractul respirator superior, astfel că nu e nevoie de un număr mare de particule pentru a infecta o persoană, anunță The Guardian.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Oamenii de știință au folosit cristalografie cu raze-X pentru a mapa 3D modul în care coronavirusul se atașează de receptorii ACE-2 (Enzima de conversie a angiotensinei 2).
Experții au determinat că atunci când virusul „întâlnește” o celulă, în primul rând se lipește de celulă cu ajutorul „țepilor” după care transformă celula în virus.
„Structura 3D ne dovedește că, în comparație cu virusul din 2002, noul coronavirus a dezvoltat noi strategii pentru a se lipi mai ușor de receptorii din corpul uman. Asta îl ajută să se înmulțească extrem de rapid”, a explicat Doctorul Fang Li, liderul cercetătorilor.
Harta 3D va fi folosită acum pentru a descoperi medicamente care să distrugă virusul, însă întreg procesul va fi de durată, lucru mărturisit de cercetător: „Momentan s-au folosit doar părți din structura virusului, e doar o teorie. Va fi nevoie de mai multă cercetare pe acest subiect”.
- 752,830 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate la nivel mondial