Deputatul Ovidiu Raețchi, anunţ despre alegerile anticipate. Ce mutare a pregătit PNL: „E tot mai clar”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
15/02/2020, 08:00
Deputatul Ovidiu Raețchi, anunţ despre alegerile anticipate. Ce mutare a pregătit PNL: „E tot mai clar”
Ovidiu Raețchi susține că alegerile anticipate vor avea loc în iunie. Sursa foto: Captură Youtube

Alegerile anticipate, văzute de premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis drept soluția ideală pentru ca țara noastră să depășească blocajul politic în care se află, încep să prindă contur. Cel puțin așa susține Ovidiu Raețchi, deputat al Partidului Național Liberal, care precizează că pe zi ce trece apar tot mai multe argumente în favoarea unui astfel de scenariu.

Ovidiu Raețchi este sigur că în iunie vom avea alegeri anticipate

Totodată, în mesajul postat pe contul său de Facebook, liberalul a anunțat și perioada în care ar urma să aibă loc scrutinul înainte de termen. Potrivit acestuia, în luna iunie, în proporție de 99% vom fi chemați la urne pentru a alege viitorii parlamentari.

Există, însă, voci care susțin că anticipatele nu sunt posibile, având în vedere că acestea se pot realiza numai prin dizolvarea Parlamentului, ceea ce pentru demnitari ar echivala automat cu scurtarea mandatului și, evident, cu pierderea dreptului la pensii speciale.

Ei bine, Ovidiu Raețchi este de părere că mulți dintre deputații și senatorii social-democrați, care de altfel dețin majoritatea în Parlament, vor privi alegerile anticipate ca pe o oportunitate de a-și negocia locurile pe listele partidului pentru viitoarele alegeri. Iar „Ciolacu e obligat să îi bage în seamă”, precizează liberalul.

Mesajul integral al deputatului PNL Ovidiu Raețchi

Argumentul folosit îndeobște de cei care cred ca alegerile anticipate sunt imposibile este acesta: „parlamentarii nu vor accepta să-și piardă privilegiile”. Și acest argument e foarte corect, mai ales pentru masa amorfă de aplaudaci fără carieră aduși de Dragnea în Parlament în 2016. Dar există un element special care trebuie luat în calcul în actualul context: timpul.

Nu vorbim despre doi sau trei ani de mandat, ci despre câteva luni, probabil cinci. Există vreun beneficiu pentru care pesediștii de pluton, care nu s-au remarcat cu nimic și care în mod normal ar pleca acasă, ar fi dispuși să își sacrifice privilegiile în negocierea cu Ciolacu și Stănescu?

Ei bine, da – în fapt anticipatele sunt pentru toți acești parlamentari șterși o șansă nebănuită de a mai avea ceva de negociat. Pentru a conta pe disciplina lor, Ciolacu e obligat să îi bage în seamă, să le ofere o nesperată oportunitate la liste parlamentare și locale.

Pe scurt, e unul din acele rare momente în care tocmai egoismul și oportunismul parlamentarului anonim – cel care făcea imposibile anticipatele – ajută, în mod paradoxal, la declanșarea lor. Acest argument de realpolitik era singurul care mai trebuia bifat pentru a avea o șansă reală de a ajunge la anticipate.

În rest, toate argumentele care țin de decență, eficiență în guvernare, legitimitate reală – toate pledează de multă vreme pentru alegeri anticipate. În aceste condiții, e tot mai clar: în iunie vom avea, cu o precizie de 99%, alegeri anticipate!”, a scris Ovidiu Raețchi pe contul său de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×