De ce sunt săracii mai darnici decât bogații? Cercetătorii au găsit răspunsul!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
12/07/2018, 13:36
De ce sunt săracii mai darnici decât bogații? Cercetătorii au găsit răspunsul!
Saraci vs. bogati, sub lupa cercetatorilor

Săracii sunt dispuși să-și împartă pâinea mai repede decât cei bogați! Cel puțin așa se spune în popor. Acum, însă, avem confirmarea din partea cercetătorilor de la Universitatea Queen Mary din Londra!

Oamenii de știință au realizat un experiment social în care oamenii au fost puşi să joace mai multe jocuri pentru a câştiga bani reali. Conform Science Alert, persoanele alese au fost încadrate în două categorii, unii cu un statut financiar mai ridicat, iar ceilalţi mai scăzut, ce au determinat suma de bani pe care o primeau la începutul experimentului. În cadrul jocului, participanţii trebuia să decidă cât de mulţi bani îşi doreau să păstreze şi suma pe care doreau să o doneze unui grup comun din care se împărţeau apoi bani tuturor participanţilor. În unele cazuri, averea fiecărei persoană era determinată de noroc, alteori se baza pe eforturile lor. Per total, persoanele din grupul ce avea o sumă mai mică de bani au contribuit mai mult decât cei din grupul ce avea o sumă mai mare de bani. De asemenea, cei ce şi-au obţinut banii prin intermediul eforturilor proprii au contribuit şi mai puţin.

Citește și Cifrele sărăciei: Unul din opt copii din mediul rural merge la culcare flămînd

Citește și Cutremur pe bursele din întreaga lume! Bogaţii planetei pierd miliarde de dolari! 

Cum împart oamenii săraci, față de cei bogați

”În cazul indivizilor cu un statut crescut, modul în care au obţinut banii a determinat nivelul de cooperare”, a afirmat Magda Osman, principala autoare a studiului. ”Acest lucru nu s-a aplicat şi grupului ce deţinea o sumă mai mică. Modul în care au ajuns la acest nivel nu a determinat comportamentul din cadrul jocului”, a adăugat ea. Dacă obţii ceea ce ai prin eforturi proprii, eşti mult mai dornic să-ţi păstrezi ceea ce ai câştigat. Însă atunci când averea ta este limitată, eşti mult mai cooperant, susține cercetătoarea, dar nu din altruism, ci cu scopul unui câștig mai mare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×