Cifrele sărăciei: Unul din opt copii din mediul rural merge la culcare flămînd

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
14/05/2016, 14:45
Cifrele sărăciei: Unul din opt copii din mediul rural merge la culcare flămînd

În România, aproape cinci milioane de oameni, adică un sfert din populaţia ţării, se zbat în sărăcie severă. Cifrele situează România pe locul al doilea în „topul” european al sărăciei, după vecinii bulgari.

Rând pe rând, guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria au promis marea cu sarea şi au fluturat proiecte măreţe antisărăcie.

Între timp, nivelul de trai al românilor nu a crescut şi nici numărul celor aflaţi în sărăcie nu a scăzut, astfel că:

– 1 din 8 copii din mediul rural merge la culcare flămând
– în mediul rural, sărăcia este de trei ori mai mare ca la oraş
– o treime din populaţie nu-şi permite să cumpere strictul necesar pentru un trai decent.

Mult mai bine o duc polonezii şi cehii, care-şi permit 39 de coşuri, respectiv 32. Să nu mai vorbim de nemţi, care pot să-şi ia de trei ori mai multe alimente decât noi. La fel ca şi ceilalţi locuitori din vechea Europă.

Preţul produselor alimentare este sensibil egal în toată Uniunea Europeană. Diferenţa între costul coşului de consum al unui neamţ (39,64 de euro) şi cel al unui român (23,94 euro) este de numai 15,7 euro. O nimica toată dacă ne uităm la valoarea salariilor. Un neamţ câştigă, în medie, 2.300 de euro, adică de cinci ori şi jumătate mai mult decât un român.

Potrivit ultimelor date de la Statistică, în luna octombrie 2015, salariul mediu net în România a fost 1.871 de lei, ceea ce înseamnă 422 de euro, la un curs mediu de 4,4 lei/euro, publicat de BNR pentru anul 2015. Este al doilea cel mai mic câştig salarial mediu din UE, după bulgari, care încasează lunar 399 de euro. În Polonia, cea mai dezvoltată ţară din regiune, salariul mediu net este de 751,29 de euro.

Sursă: www.antena3.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×