De ce se dă colivă de Sfântul Dumitru! Cea mai simplă reţetă tradițională

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
25/10/2019, 15:04
De ce se dă colivă de Sfântul Dumitru! Cea mai simplă reţetă tradițională GALERIE FOTO
Rețeta de colivă tradițională. Sursa foto: ortodoxia.md

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru, zi în care românii păstrează o serie de tradiții, dar își aduc aminte și de cei morți și le dau de pomană. Este ultima mare sărbătoare a toamnei, iar românii o cinstesc așa cum se cuvine. ȘTIRIMONDENE.FANATIK.RO vă prezintă cea mai ușoară rețetă de colivă. Se prepară ușor, iar cei care o vor primi, o vor mânca cu drag.

Ingrediente pentru rețeta de colivă tradițională

  •  500 g arpacas
  • 350 g zahar
  •  350 g nuca
  •  6 pliculete zahar vanilat
  •  5 lingurite coaja de lamaie
  •  100 g stafide
  • 1 pachet zahar pudra pentru ornat

Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert. Pentru colivă, ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş. Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă sau „înfloreşte’. Între timp, se alege nuca și se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină. Rețeta de colivă va fi una la fel de gustoasă dacă nucile sunt tăiate cu cuțitul, în bucăți mai mari.

Arpacașul se fierbe la foc mic și se amestecă mereu, să nu se lipească

În arpacașul care este la foc mic se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului. Când arpacașul pentru coliva tradițională este fiert, se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit pus deasupra, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Arpacașul bine fiert se lasă peste noapte.

Dimineaţa începe prepararea propriu zisă a rețetei de colivă. Acum se amestecă arpacașul cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, și orice alte ingrediente îți mai sunt pe plac.

După ce ai încorporat bine toate ingredientele, coliva tradițională se pune într-o farfurie lată și se ornează. Deasupra se poate presăra cacao, nucă de cocos și se pot așeza bomboane și nucă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×