Persoanele care contactează noul coronavirus pot transmite agentul patogen încă din primele momente ale infectării lor, chiar dacă nu prezintă simptome. Cel puțin la această concluzie au ajuns mai mulți cercetători din Berlin și Munchen, în urma unui studiu prin care și-au propus să explice răspândirea atât de agresivă a maladiei la nivelul întregii lumi. Până în prezent, au fost înregistrate 116. 458 de cazuri cu COVID-19 și 4.091 de decese, iar bilanțul tinde să capete cote dramatice pe zi ce trece.
Oamenii de știință au încercat să explice motivul pentru care coronavirusul s-a răspândit atât de agresiv
Totodată, cercetătorii anunță că pacienții care au contactat o formă mai ușoară a coronavirusului, pot fi testați pozitiv chiar și după câteva săptămâni de la momentul îmbolnăvirii. În ciuda acestei situații, s-a constatat că există posibilitatea ca persoanele respective să nu fie infecțioase nici după 10 zile de la primele simptome, ceea ce înseamnă că riscul de a-i infecta pe cei cu care intră în contact în această perioadă este extrem de scăzut.
„Acest studiu are o importanță uriașă, pentru că ne ajută să înțelegem mult mai bine atât originea bolii clinice COVID-19, cât și impactul pe care îl are aceasta asupra sănătății publice, în contextul răspândirii sale tot mai rapide la nivelul întregii lumi ”, a declarat Michael Osterholm, liderul echipei de cercetători care a realizat acest studiu.
La ce concluzii au mai ajuns cercetătorii în urma acestui studiu
Concret, oamenii de știință au monitorizat atent nouă persoane infectate cu virusul descoperit la sfârșitul anului trecut în China. Pe lângă testele care vizează identificarea unor fragmente din ARN-ul virusului, au încercat, de asemenea, să dezvolte în laborator alte virusuri, bazându-se pe probe de salivă, sânge, urină și scaune prelevate de la pacienți.
Acest lucru este esențial în încercarea de a determina modul în care oamenii se infectează unii pe ceilalți cu COVID-19, dar și a perioadei de timp în care persoanele contaminate prezintă un grad înalt de risc pentru cei din jur.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
„În urma acestor descoperiri, am ajuns la concluzia că izolarea la domiciliu ar putea fi o soluție eficientă pentru pacienții care depășesc ziua 10 a simptomelor cu mai puțin de 100.000 de exemplare virale de ARN per mililitru de salivă ”, au explicat autorii studiului, sugerând că riscul ca persoanele contaminate să devină infecțioase în această perioadă este foarte scăzut.
Un semn de întrebare apare, însă, când vine vorba despre pacienții care se recuperează în urma infectării cu COVID-19, iar după o perioadă de timp sunt testați din nou pozitiv. Practic, specialiștii nu reușesc, cel puțin pentru moment, să identifice motivele pentru care agentul patogen reapare în organismul unei persoane declarate vindecate.