Cum se deosebește coronavirusul de gripă. Principalele diferențe și primele simptome ale infectării

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
10/03/2020, 16:25
Cum se deosebește coronavirusul de gripă. Principalele diferențe și primele simptome ale infectării
Coronavirus sau gripă sezonieră? Cum facem diferența? Sursa foto: pixabay.com

Din cauza creșterii alarmante a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, autoritățile din întreaga lume s-au văzut nevoite să recurgă la o serie de măsuri fără precedent, cea mai afectată dintre statele europene fiind în momentul de față Italia, care a intrat oficial în carantină până când această situație va fi depășită. Potrivit premierului Giuseppe Conte, barurile, cafenelele și alte locuri de socializare au fost închise, iar campionatul de fotbal s-a întrerupt până cel puțin pe 3 aprilie.

Primele simptome ale infectării cu coronavirus și cum se transmite agentul patogen

În România, bilanțul persoanelor testate pozitiv a ajuns deja la 25, iar situația tinde să capete cote alarmante, motiv pentru care autoritățile au decis interzicerea tuturor evenimentelor, culturale sau de orice altă natură, la care sunt așteptați cel puțin 1.000 de participanți, până la data de 31 martie, cu posibilitatea ca termenul să fie prelungit. În plus, toate unitățile din învățământul preuniversitar își vor suspenda activitatea începând de miercuri, 11 martie.

Potrivit Ministerului Sănătății, agentul patogen denumit științific COVID-19 se transmite atât prin contact direct, ca urmare a secrețiilor respiratorii eliminate prin tuse sau strănut, cât și indirect, prin atingerea suprafețelor infectate, pe care nu se știe, pentru moment, cât timp supraviețuiește virusul.

În ceea ce privește simptomele, majoritatea persoanelor infectate acuză febră, nas înfundat, tuse și dificultăți în respirație. În cazul unora dintre pacienții confirmați cu coronavirus, acestea pot fi severe, evoluând inclusiv spre pneumonie. Potrivit specialiștilor, persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni precum diabet, tensiune arterială ridicată, probleme respiratorii și boli cardiace, sunt cele mai supuse riscului de îmbolnăvire severă.

Care este diferența față de gripă?

Cu siguranță, mulți dintre cetățenii români cataloghează drept exagerate măsurile anunțate de autorități, în condițiile în care acestea nu se aplică și în cazul gripei sezoniere, care provoacă an de an numeroase decese. Ei bine, Ministerul Sănătății contrazice această ipoteză și anunță că între cele două maladii există o diferență esențială.

Concret, COVID-19 are o rată de transmitere de 2, chiar 2,5 (față de 1-1,8 în cazul gripei) și, mai grav, atât numărul de îmbolnăviri severe, cât și cel al deceselor este semnificativ mai mare. Asta deși ambele infecții pot provoca probleme respiratorii grave și se transmit prin contact sau picături de salivă, măsurile de prevenție fiind la rândul lor similare.

Gripa infectează mult mai puțină populație, pe parcursul mai multor luni, iar cazurile complicate sunt mai rare și doar atunci când virusul distruge barierele de protecție ale traiectului nostru respirator(…) COVID-19 provoacă o gripă banală în cazul tinerilor, dar în cazul vârstnicilor provoacă un adevărat SARS, deoarece ajunge direct în alveolele plămânilor, făcându-le incapabile să funcționeze. Se instalează insuficientă respiratorie gravă, iar după câteva zile de spitalizare oxigenul care poate fi administrat într-un cabinet nu mai este suficient”, a explicat, în termeni ceva mai tehnici, dar foarte utili, un cunoscut medic italian.

La coronavirus, simptomele principale includ febră, tuse seacă, dificultate în respirație, dureri musculare și oboseala, în vreme ce durerea în gât sau rinoreea sunt simptome atipice coronavirusului și sunt întâlnire mai degrabă la răceală sau gripă.

Din păcate, pentru coronavirus nu există un tratament specific (antiviral), motiv pentru care medicii tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. De asemenea, în cazul persoanelor infectate, tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) se poate dovedi eficient, până la apariția unui vaccin care să pună capăt epidemiei.

În vederea reducerii expunerii și a transmiterii virusurilor cu transmitere respiratorie, autoritățile îndeamnă la respectarea unor măsuri care includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură:

  •  Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
  • Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
  • Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
  • Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×