Cuplurile care urmează să ajungă în fața preotului pentru oficierea cununiei religioase trebuie să știe că în Postul Paștelui nu pot face acest lucru. Taina Căsătoriei nu se poate organiza în perioada niciunui post de peste an, iar preoții au explicat care este motivul pentru care se impune o astfel de regulă.
Motivul pentru care Biserica Ortodoxă nu organizează nunți în Postul Paștelui
Postul Paștelui sau Postul Mare așa cum mai este cunoscut de credincioși este cea mai lungă perioadă de abstinență și rugăciune de peste an care vine cu câteva reguli în ceea ce privește cununia religioasă. Potrivit religiei ortodoxe în perioada celor 40 de zile de Post nu se organizează Taina Căsătoriei, iau unii teologi au explicat care este motivul invocat la baza acestei reguli.
Preoții susțin că împreunarea soților în Biserică în perioada Postului Paștelui este un păcat datorită faptului că în această perioadă cuplurile trebuie să-și țină în frâu poftele trupești. De asemenea, un alt motiv pentru care nu se organizează nunți în post sunt petrecerile zgomotoase care contravin perioadei de sobrietate ce caracterizează postul.
În primul rând, nu se pot săvârşi nunţi în post pentru că această perioadă de postire se referă, atât la postirea sufletească cât şi la cea trupească, iar postirea trupească nu are în vedere numai abţinerea de la anumite mâncăruri şi băuturi într-o anumită perioadă, ci şi la abstinenţa conjugală a soţilor.
Aşadar, nu împreunarea soţilor este un păcat înaintea lui Dumnezeu, «căci taina aceasta mare este… în Hristos şi în Biserică», ci nesocotirea Sfintei Împărtăşanii, a cărei primire o aşteptăm la sfârşitul postului, dacă nu ne pregătim cuviincios pentru ea, atât sufleteşte, cât şi trupeşte”, a explicat preotul Lucian Farcaşiu în Ziarul Lumina.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Taina Căsătoriei interzisă în Postul Paștelui și din cauza petrecerilor
„În al doilea rând, nunţile nu se pot săvârşi în post pentru că întotdeauna slujba Tainei Nunţii este urmată de petreceri, în zilele noastre de cele mai multe ori chiar prea zgomotoase, or, nu ne putem imagina o masă de nuntă cu mâncare de post.
Atmosfera exuberantă a nunţii o vedem într-o totală contradicţie cu atmosfera de sobrietate ce caracterizează perioada postului”, a mai spus preotul, potrivit sursei menționate mai devreme.
Prin urmare, preoții nu organizează Taina Căsătoriei în niciunul dintre cele patru mari posturi de peste an: Postul Paștelui, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului şi Postul Naşterii Domnului.
De asemenea, cuplurile trebuie să știe că nunta nu se poate organiza nici în zilele de miercuri și vineri din timpul anului bisericesc, în săptămâna brânzei (cu 7 zile înainte de Postul Paștelui), în Săptămâna Luminată care are loc între Paști și Duminica Tomii și nici în Duminica Rusaliilor sau în perioada dintre Crăciun și Bobotează.
Este foarte important ca persoanele care doresc să se căsătorească să consulte din timp calendarul creștin pentru a vedea care sunt perioadele în care nu se organizează Taina Căsătoriei sau pot vorbi cu un preot pentru a stabili data nunții.