Odată cu răspândirea noului tip de coronavirus, specialiștii ne reamintesc faptul că multe dintre epidemiile și pandemiile apărute în ultimele secole au ca origine China. De ce majoritatea viruşilor mortali de gripă își au originea aici?
China „produce” viruși ucigași de sute de ani
China este, de departe, locul de pornire a numeroși agenți patogeni, iar acest lucru are o explicație logică, spun specialiștii, ce nu are legătură cu nicio teorie a conspirației.
Dennis Carroll, director în cadrul organizaţiei US Agency of International Development, a declarat că un nou virus ar putea apărea din China cu câteva luni ca acest lucru să se și întâmple.
Specialistul spunea în documentarul „Pandemic”, realizat de Netflix, că șansele ca o nouă epidemie mondială să pornească din statul din Asia sunt foarte mari.
„Nu putem prezice unde va apărea următoarea pandemie de gripă. Sunt locuri la care trebuie să fim atenţi, iar China este unul dintre ele. Este locul în care am văzut nașterea tuturor virușilor de gripă din ultima jumătate de secol”, declara Carroll în documentarul scos de Netflix cu câteva luni înainte de apariția noului coronavirus.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
China, responsabilă de mai multe epidemii și pandemii
Directorul organizației americane adăuga faptul că în China au apărut toți virușii mortali de gripă din ultimii 50 de ani, astfel că ar fi o posibilitate foarte mare ca și următorul agent patogen mortal să pornească din statul asiatic.
În urmă cu aproape 240 de ani, între 1781-1782, un virus gripal originar din China a ucis numeroase persoane, atât pe teritoriul statului asiatic, cât și în afara lui. În plus, gripa spaniolă (H1N1), a apărut inițial în statul asiatic, în nordul țării, în noiembrie 1917. Datele arată că virusul a a ucis între 50 şi 100 de milioane de oameni în 1918.
Tot în statul asiatic își are originea și gripa asiatică (H2N2) și a dus la moartea a aproximativ 2 milioane de oameni în 1957. Un alt virus, care a cauzat gripa Hong Kong (1968-1970), ce a dus la uciderea între 500.000 şi 2 milioane de oameni, a apărut tot în China.
A urmat apoi SARS (despre care s-a presupus că ar fi responsabil și de epidemia de acum) în 2002, apoi gripa aviară, în 2003.
În prezent, se pare că un alt virus periculos (o tulpină de H5N1), provoacă gripa aviară în provincia Hunan din China, scrie Reuters.
De ce este statul asiatic sursa perfectă de viruşi
Cercetătorii sunt de părere că China este gazda perfectă a agenților patogeni mortali întrucât nicăieri în lume nu există zone atât de aglomerate împărțite de oameni și animale deopotrivă, cum este China rurală.
Tocmai de aceea, mulți dintre virușii care afectează în mod normal animalele suferă mutații și ajung să se transmită și la oameni, cum a fost cazul noului coronavirus.
„Pe măsură ce populaţia creşte, creşte şi apetitul pentru proteine al acesteia. Ca rezultat, creştem animale vii într-un ritm nemaiîntâlnit. Problema este că un număr mare de animale într-un spaţiu redus creşte riscul răspândirii unui virus într-un mod rapid”, explică Carroll, în documentarul „Pandemic”.