De ce este asociat Sfântul Ilie cu tunetele, fulgerele și furtunile

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
19/07/2019, 13:39
De ce este asociat Sfântul Ilie cu tunetele, fulgerele și furtunile
Tradiția spune că Sfântul Ilie face dreptate pe 20 iulie de aceea tună și fulgeră. Sursa foto: antena3.ro

Sfântul Ilie este sărbătorit anual pe 20 iulie. Românii se așteaptă ca în această zi să plouă, în combinație cu tunetele și fulgerele, însă de data aceasta nu se va întâmpla astfel, întrucât ANM anunță vreme frumoasă pe 20 iulie. Sfântul Ilie a fost un mare prooroc al poporului iudeu, a trăit în vremea împăratului Ahab și a ascultat numai de cuvântul lui Dumnezeu. Legenda spune că Sfântul Ilie face dreptate în lume în această zi. 

Care este motivul pentru care în ziua de Sfântul Ilie plouă cu tunete și fulgere

Potrivit calendarului ortodox mâine, 20 iulie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie și pe toți care poartă numele de Ilie, Ileana, Lică sau Lia. Sfântul Ilie este nobilul care s-a aruncat cu trăsura cu cei patru cai în mare în timpul războiului împotriva dracilor. Dumnezeu a făcut drum pentru ei până la cer și nu s-au înecat. Sfântul Ilie a primit de la Dumnezeu o sabie și un tun și a omorât toți diavolii. 

La vremea respectivă nu existau Sfinți, iar Ilie și-a sacrificat viața în lupta împotriva diavolilor. ”Mă arunc eu cu trăsură cu tot”, ar fi spus Sfântul Ilie și i-a poruncit vizitiului să lege caii la ochi. Se spune că nu este bine să te uiți spre cer în ziua de Sfântul Ilie pentru că unele cadavre ale diavolilor au rămas în cer și cad pe pământ. Se mai spune că atunci când fulgeră Sfântul Ilie dă cu sabia, iar vizitiul său arde cu tunul.

De ce Sfântul Ilie este asociat cu tunete și fulgere
Află care este motivul pentru care plouă cu tunete și fulgere în ziua de Sfântul Ilie. Sursa foto: divahair.ro

Tradiții și obiceiuri în ziua de Sfântul Ilie

Credincioșii spun că Sfântul Ilie provoacă tunete, fulgere și ploi torențiale. Unele mituri spune că tot el este cel care provoacă incendii și face să cadă grindina. În ziua de Sfântul Ilie gospodinele culeg plante vindecătoare, în special busuioc pe care îl urcă în podurile caselor și îl lasă să se usuce. Femeile duc la biserică mere ca să fie sfințite, iar legenda spune că acestea devin de aur pe lumea cealaltă.

Romanii era de părere că un tunet care se aude din partea dreaptă este un semn bun, iar dacă vine din partea stângă prevestește ceva rău. De asemenea, un fulger care apare pe neașteptate înseamnă că va avea loc o ceartă de proporții între doi îndrăgostiți. Românii care au stupi scot mierea produsă de albine, iar femeile dau de pomană roadele pe care le au în gospodărie: mere, miere sau covrigi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×