Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie: ce nu ai voie să faci azi. Unul dintre cei mai importanți sfinți din calendar, Sfântul Proroc Ilie, este prăznuit de creștinii ortodocși pe data de 20 iulie. Acest sfânt mai este cunoscut și ca aducător de ploi și belșug. Se spune că Sfântul proroc Ilie a salvat poporul lui Israel după mai bine de 3 ani și jumptate de secetă, prin rugăciunile lui. Românii au o serie de tradiții și superstiții legate de această zi, care au fost transmise din străbuni.
Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie: ce nu ai voie să faci azi
În primul rând, astăzi nu se coase și nu se spală, deoarece este o mare sărbătoare pentru creștini. De asemenea, nu se lucrează cîmpul pentru că există riscul să fii trăznit sau să atragi asupra recoltei vătămători sau fenomene extreme ale naturii.
Din cauza diavolilor care l-au îndemnat la rău pe Sfântul Ilie, se spune că atunci când plouă cu tunete și fulgere, este bine să ținem geamurile și ușile închise, pentru a nu lăsa duhurile rele să ne intre în case, deoarece acestea fug de Sfântul Ilie care le amenință cu biciul său.
Dacă este furtună, se spune că nu e bine să ne ascundem sub lemn de carpen deoarece duhurile rele se ascund în acest lemn.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie: ce e bien să faci azi
În ajunul acestei sărbători, fetele nemăritate se duceau pe câmpurile de cânepă, se dezbrăcau și se rostogoleau prin cânepă. Apoi, se îmbrăcau, se duceau acasă și se culcau. Dacă visau cânepa verde, însemna că se vor căsători cu un tânăr chipeș. Dacă visau în schimb cânepa uscată, atunci urma să se mărite cu un bărbat mai în vârstă.
Astăzi se culeg plantele de leac și bucuiocul. Acesta din urmă este dus la biserică, apoi când ajungi cu el acasă se pune în foc și se strânge cenușa lui. Cu aceasta se dau la gură copiii care fac bube.
Cine a fost Sfântul Ilie
Puțini știu că Sfântul Ilie a comis în viața sa mai multe păcate, cel mai mare fiind chiar uciderea propriilor părinți, la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, însă, și l-a urcat la cer într-o trăsură trasă de cai înaripați.