Tradiții și superstiții de Rusalii

în Stiri de ultima ora
27/05/2018, 23:25
Tradiții și superstiții de Rusalii
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii: Ce trebuie să faci în această zi?

Ce tradiții și superstiții sunt de Rusalii? Rusaliile reprezintă o sărbătoare creștină foarte importantă. Această zi se prăznuiește întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paște. Dar care sunt tradițiile și superstițiile în această mare zi de sărbătoare?

În această zi este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos. Această sărbătoare creștină mai poartă și numele de Cincizecime, iar obiceiurile și practicile acestei zi sunt legate de cultul morților.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii

Tradiții și superstiții de Rusalii: În vremuri se credea că sufletele morților puteau rătăci și rămâne pe pământ, transformându-se în strigoi. De aceea, în ziua de Ispas se practică ritualuri magice de apărare. Sunt culese plante și apoi sunt sfințite, iar oamenii și animalele se ating cu aceste plante despre care se crede că au proprietăți apotropaice.

Femeile si fetele se încing peste brâu cu ramuri de leuștean; abunda pomenile pentru morț; se fac vrăji și descântece.

În această zi, după terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credincioșii în câmp pentru a sfinți apa folosită la stropitul semănăturilor, iar oamenii împodobesc mormintele cu flori si frunze verzi.

În tradiția populară, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, asemanătoare ielelor, care umbla prin vazduh începand cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi dupa Paști) și provoaca mult rau oamenilor. De aceea, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pâna la Duminica Mare.

Moșii de vară, ținuți în sâmbăta Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. Inainte se credea că sufletele mortilor se întorc în lumea subterana în sâmbăta Rusaliilor. Pentru ca aceasta reîntoarcere să se desfășoare făra incidente, oamenii săvârseau rituri de induplecare și de imbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodariile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, străchini si vase de lemn. împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apa.

În aceste zile, la portile cimitirelor, se intind mese pline cu colaci și sticle de vin împodobite cu verdeață și flori și au loc slujbe de pomenire

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×