De ce a pierdut PSD alegerile prezidențiale. Directorul IRES: „Utilizarea fricii începe să nu mai funcționeze”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
25/11/2019, 15:04
De ce a pierdut PSD alegerile prezidențiale. Directorul IRES: „Utilizarea fricii începe să nu mai funcționeze” GALERIE FOTO
Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale. Sursa foto - facebook

Directorul de cercetare IRES a explicat de ce a pierdut PSD alegerile prezidențiale. Dan Jurcan a vorbit în cadrul emisiunii „Adriana Nedelea la FIX!” despre profilul votanților care l-au votat pe Klaus Iohannis sau pe Viorica Dăncilă. Acesta a rezumat și motivele eșecului candidatului PSD. Jurcan susține că la alegerile din 2016, social democrații au dat lovitura și au atras electoratul urban „cel cu studii superioare și medii și inclusiv din zona antreprenorilor”.

De ce a pierdut PSD alegerile prezidențiale

De data aceasta lucrurile nu au mai stat la fel. „Se pare că au pierdut acest electorat și au revenit la electoratul-cheie al PSD-ului”, a spus Jurcan care susține că Iohannis s-a bazat din plin pe voturile tinerilor. „51 la sută din electoratul lui Iohannis are sub 44 de ani, în condițiile în care în cazul Vioricăi Dăncilă avem numai 22 la sută”, a mai spus acesta.

La capitolul pensionari, Dăncilă a luat de trei ori mai multe voturi față de contracandidatul său. Datele IRES mai arată că 35 la sută dintre alegătorii cu studii superioare care l-au votat pe Klaus Iohannis și numai 17 la sută în cazul Vioricăi Dăncilă. „Despre statutul socio-ocupațional, electoratul predominant al Vioricăi Dăncilă este format din pensionari sau cei fără ocupație.

Directorul IRES: „Utilizarea fricii începe să nu mai funcționeze”

Avem 61 la sută. În cazul lui Iohannis, proporția este de numai 25 la sută, dacă e să discutăm dacă cei care sunt dependenți într-un fel de stat”, a mai zis Jurcan. Directorul IRES a fost ferm atunci când a vorbit despre eșecul PSD-ului la alegerile prezidențiale: „A specula sărăcia pentru a promova politici populiste nu este suficient. Partidul Social Democrat ar trebui să se redefinească în ceea ce privește ideologie de stânga.

A profita de dependența românilor față de stat, a specula sărăcia pentru a promova politici populiste nu este suficient. Nu e suficient să mituiești românii prin politici care într-un fel sunt un atac la demnitatea omului de rând, în condițiile în care tu ești cel care este stăpân pe banul public și din când în când îi mai oferi câte un ajutor sau un ban în plus la pensie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×