Românii au primit în trecut o veste foarte bună: aceștia puteau să cumpere vechime în muncă, pentru a primi o pensie mai mare. Cei interesați au putut face asta doar pentru o perioadă limitată de timp, însă vor avea ocazia să cumpere din nou vechime începând cu anul viitor.
Vechimea pentru pensie va putea fi cumpărată din 2021
Așadar, românii vor avea ocazia de a-și cumpăra vechime în muncă începând cu anul 2021, atunci când va intra în vigoare noua lege a pensiilor. Acest lucru nu a mai fost posibil decât atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016, informează avocat.net.
Chiar dacă mecanismul a fost inclus în legea pensiilor aprobată anul trecut, Legea nr. 127/2019, și publicată în Monitorul Oficial, legea își va produce efectele tocmai în 2021.
Pe baza acestui act normativ, fiecare persoană care are un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani, va avea ocazia de a cumpăra vechime la pensie. Perioada maximă de „achiziție” de vechime va fi însă de numai cinci ani, fără ca aceștia să trebuiască să fie consecutivi, așa cum se proceda în trecut.
Așadar, modificarea majoră constă în faptul că dispare acea condiție ca cei cinci ani să fie consecutivi. Rămâne în noua lege posibilitatea ca cel interesat de a cumpăra vechime să plătească retroactiv, aceasta fiind valabilă pe termen lung.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Ce trebuie să faceți pentru a cumpăra vechime pentru pensie
Cei care sunt interesați să cumpere vechime pentru pensie vor trebui să întocmească un contract de asigurare socială cu casa de pensii din județul de reședință. Pentru asta vor plăti, în rate, contribuții pentru perioadele din trecut, raportate la salariul mediu. Ratele nu trebuie să fie neapărat consecutive, însă ele trebuie să însumeze maximum cinci ani.
„Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare social”, scrie în legea pensiilor, conform sursei amintite mai sus.
În plus, Legea nr. 127/2019 prevede că „perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.”.