INS: A scăzut salariul mediu net în luna ianuarie! Unde sunt cele mai mici venituri

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
13/03/2019, 11:23
INS: A scăzut salariul mediu net în luna ianuarie! Unde sunt cele mai mici venituri GALERIE FOTO

Salariul mediu net a scăzut în luna ianuarie la 2.936 de lei, un declin de 0,7% față de luna decembrie a anului trecut. În ceea ce privește salariul mediu nominal brut, acesta a fost de 4.837 de lei, cu 2% mai mic față de aceeași perioadă, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

INS: A scăzut salariul mediu net în luna ianuarie

„În luna ianuarie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării, în luna decembrie 2018, a premiilor ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

Câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici”, se arată într-un comunicat al INS.

Silvicultura și exploatarea forestieră sunt printre domeniile în care s-au înregistrat scăderi semnificative
Silvicultura și exploatarea forestieră sunt printre domeniile în care s-au înregistrat scăderi semnificative

Unde sunt cele mai mici venituri

Cele mai mari câștiguri salariale medii nominale s-au înregistrat, în luna ianuarie 2019, în activitățile de servicii în tehnologia informației (6.768 de lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.718 lei). Față de luna ianuarie a anului 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 18,2%.

Silvicultura, exploatarea forestieră (-30,3%) și extracţia cărbunelui superior şi inferior (-28,2%) sunt domeniile în care s-au înregistrat cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net. În ceea ce privește creșterile salariale, cele mai semnificative au fost în extracţia minereurilor metalifere (25,4%) şi în construcţii (25,3%). În învățământ s-a înregistrat o creștere de 9,9%, în administrația publică de 6,2%, iar în sănătate și asistență socială de 3,2%.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×