Danezii fac haz de necaz legat de virusul periculos din China. Jurnaliștii din Copenhaga: ”Nu ne putem cere scuze”. FOTO

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
28/01/2020, 16:45
Danezii fac haz de necaz legat de virusul periculos din China. Jurnaliștii din Copenhaga: ”Nu ne putem cere scuze”. FOTO GALERIE FOTO
Virusul periculos din China ținta unei caricaturi în Danemarca. Sursa foto: Hepta.ro

Virusul periculos din China a stârnit panică, dar și anumite controverse după ce o publicație daneză a luat în râs acest nou tip de coronavirus. Jurnaliștii de la Copenhaga au fost somați să-și ceară scuze poporului chinez, dar întreaga situație a luat amploare.

Caricatura coronavirusului a stârnit furia chinezilor. Danezii sunt autorii imaginii

O caricatură a noului tip de coronavirus din China a fost publicată luni, 27 ianuarie 2020, în publicația Jyllands-Posten din Danemarca. Oficialii chinezi au fost deranjați de această caricatură, iar ambasada Chinei la Copenhaga i-a somat pe jurnaliști „să prezinte scuze publice poporului chinez”. VEZI FOTO

Ambasada Chinei din Danemarca este de părere că această caricatură reprezintă o insultă la adresa poporului chinez și jignește populația tocmai când țara trece printr-o perioadă dramatică. De asemenea, autoritățile chineze sunt de părere că imaginea a întrecut „limita etică a libertăţii de exprimare”.

Cum arată caricatura publicată de cotidianul danez

Caricatura semnată de jurnalistul Niels Bo Bojesen reprezintă steagul Chinei doar că în locul celor cinci stele de pe drapel au fost pictate desene ale noul coronavirus apărut în urmă cu circa două luni pe teritoriul țării asiatice.

Cele 5 simboluri ale virusului periculos izbucnit în piața din orașul Wuhan sunt așezate în colțul din stânga paginii și sunt de culoare galben. Unul dintre acestea este mai mare și seamănă întradevăr cu un virus, în timp ce restul de 4 sunt mai mici.

Jurnaliștii danezi nu consideră că au greșit cu ceva

„Nu ne putem cere scuze pentru ceva ce nu credem că este greşit. Nu vrem să umilim sau să ne batem joc de nimeni şi nu credem că această caricatură face asta”, a afirmat Nyobe Jacob, redactorul-şef al cotidianului, informează Mediafax.ro.

„Caricatura arată răspândirea rapidă din China către celelalte țări din lume. Ca și alte caricaturi desenul arată limitarea spațială, iar steagul chinez a fost ales pentru a spune această poveste, în același fel în care și alte steaguri cum ar fi cel al Danemarcei sau SUA sunt adesea folosite în contexte caricaturizate. 

Jyllands-Posten sărbătorește principiul libertății de exprimare și lasă loc pentru diverse viziuni divergente. Acest lucru îi poate face uneori pe unii indivizi să se simtă jigniți și, deși am empatizat cu acest lucru nu înseamnă că trebuie să edităm ziarul.

Cu toate acestea, nu a fost în niciu fel intenția noastră ca această caricatură să fie ofensatoare”, este mesajul care apare pe site-ul publicației daneze. Prin urmare, jurnaliștii nu consideră că au făcut ceva greșit.

Publicația Jyllands-Posten, controverse și legat de o altă caricatură

Cotidianul danez a mai fost în centrul unui scandal și în urma unei caricatura care l-a avut în prim-plan pe Mahomed. Caricatura a provocat proteste violente în lumea arabă în anul 2005. La vremea respectivă publicația a lansat o serie de 12 caricaturi cu profetul Mahomed.

Una dintre lucrări îl arată pe profet ca având un turban în formă de bombă cu fitilul aprins. De asemenea, caricatura în cauză a fost scoasă la vânzare în urma expunerii într-o galerie unde au apărut și alte opere ale caricaturistului Kurt Westergaard.

Numărul victimelor diagnosticate cu pneumonie virală, în creștere în China

Comisia Naţională de Sănătate din China a transmis în cursul zilei de marți, 28 ianuarie, că bilanțul morților și persoanelor infectate cu coronavirus a crescut într-un mod alarmant. La ora actuală autoritățile chineze au înregistrat 106 decese în urma infectării cu noul tip de coronavirus.

Potrivit site-ul agenţiei de ştiri Reuters numărul cazurilor confirmare a ajuns la 4.515 după ce bilanțul anterior dat publicității duminică, 26 ianuarie, era de 2.835 de persoane bolnave și 81 de decese. Din păcate, virusul periculos s-a extins la nivel mondial și chiar a ajuns în mai multe țări europene printre care se numără Franța și Germania.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×