Dan Voiculescu a reacționat față de neprelungirea licenței Realitatea TV, care s-a soldat cu închiderea postului și, ulterior, înlocuirea acestuia cu Realitatea Plus. Patronul trustului Intact a scris pe blogul său că regretă închiderea stației TV, în ciuda faptului că a avut o viziune diferită față de politica editorială a postului și și-a exprimat bucuria că va „apărea o nouă Realitate”.
Dan Voiculescu regretă închiderea postului Realitatea TV
„Închiderea Realitatea TV (ca urmare a neprelungirii licenței de către CNA) reprezintă un eveniment major pe piața media din România, care ar trebui analizat atent, dincolo de interesele partizane și emoțiile inevitabile. Apărută în 2001 ca o televiziune generalistă, transformată rapid în primul canal de știri din România, Realitatea TV a influențat puternic presa autohtonă, impunând, în primii ani de funcționare, un standard profesional ridicat. În studiourile Realitatea TV au debutat și s-au consacrat jurnaliști importanți, s-au promovat politicieni care au influențat, în bine sau în rău, destinul României, s-au descoperit lideri civici și s-au dezbătut teme sociale majore”, a scris Voiculescu pe blog.
Omul de afaceri a denunțat și presiunea politică „agresivă și, uneori, de-a dreptul primitivă” a politicului asupra mass-media, factor care a dus la transformarea unor instituții de presă fie în aliați ai policienilor, fie într-un „dușman care trebuia eliminat cu orice preț.”
Dan Voiculescu: Foarte bine că va apărea noua Realitatea. Avem nevoie de un premiu pentru libertatea presei
„Presa din România, mai ales cea de știri (expusă la presiuni) are nevoie de o solidarizare transparentă și principială pentru a-și proteja dreptul la libera informare și pentru a îndepărta stereotipurile negative atribuite tot mai des profesiei de jurnalist. Oamenii inteligenți, decenți, cu valori morale și bună credință nu sunt tonomate, nu sunt “slugi” ale niciunui patron! Sau “mogul”! Însă, dacă rămân izolați, riscă să se piardă fiecare pe limba lui.
Să asiste nevinovați și neputincioși la închiderea unor instituții de presă – uneori din cauze care nu au nicio legătură cu performanța jurnalistică. Așa cum susțin de mulți ani, cred că este nevoie de o platformă comună a ziariștilor români, reuniți într-o asociație profesională puternică, fără patroni, fără manageri, fără politicieni și fără interese ascunse. Dacă nu va apărea un astfel de proiect, presa în general va rămâne constant vulnerabilă la presiunile politice, administrative și economice. Sau la erori foarte grave de management.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Realitatea TV se închide. Raportându-mă la ceea ce a însemnat acest brand, regret sincer. Am fost de câteva ori în studiourile Realitatea și am fost primit într-o manieră civilizată, chiar dacă, de cele mai multe ori, viziunea mea a fost radical diferită de politica editorială a postului. Dar diferențele de opinii sunt esențiale pentru autenticitatea dezbaterii. Cine nu a descoperit acest adevăr simplu, nu face performanță nici în politică, nici în presă.
Înțeleg că va apărea o nouă Realitate. Foarte bine. Avem nevoie în România de cât mai multe surse de informare. Și ne-ar mai prinde bine încă ceva: un premiu pentru “libertatea presei”. a scris Voiculescu pe blogul său.