Cutremurul din Vrancea a fost filmat. Cum s-a simțit în una dintre cele mai afectate zone – VIDEO

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 12:03
Cutremurul din Vrancea a fost filmat. Cum s-a simțit în una dintre cele mai afectate zone – VIDEO
Cutremurul produs noaptea trecută, în România, a fost filmat de o camera de supraveghere aflată în Târgu Trotuș, din Bacău, una dintre zonele unde seismul s-a simțit cel mai tare. Sursa foto: bursa.ro

Cutremurul produs noaptea trecută, în România, a fost filmat de o camera de supraveghere aflată în Târgu Trotuș, din Bacău, una dintre zonele unde seismul s-a simțit cel mai tare.

Sesmul cu magnitudinea de 5,2 pe Richter a avut loc la ora 3 şi 26 de minute, în zona Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometric. Potrivit datelor INFP, epicentrul a fost localizat la patru kilometri nord de localitatea Nereju.

Seismul s-a produs la o distanţă de 84 km de Braşov, 97 de km de Bacău şi 98 de km de Ploieşti, dar s-a simţit destul de tare şi în oraşe ca Bucureşti, Galaţi, Brăila, Piteşti, Iaşi şi Sibiu. Din datele de până acum, nu s-au înregistrat pagube sau victime.

2 apeluri la 112

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat într-o intervenție telefonică că au existat „două apeluri la numărul de urgență 112 în urma seismului din această noapte. Apelurile nu au venit din zona seismică, ci din Buzău și Ploiești unde doi oameni au suferit atacuri de panică”.

Sfaturile lui Raed Arafat în cazul unui cutremur puternic în România

Potrivit șefului SMURD, oamenii trebuie să știe cum să se comporte în caz de cutremur. „Cel mai important lucru este controlul de sine, nu panica, să nu coboare în casa scărilor, nu cu liftul, să stea în casă sub o grindă sau să stea sub un obiect care poate să-l protejeze, o masa de exemplu. Să aștepte să treacă cutremurul.

Noi avem o caravană operată de IGSU și care în fiecare săptămână se deplasează în zone rurale, urbane. Pe lângă instruirile periodice, caravana atinge aceste aspecte și va fi modernizată, se va suplimenta un centru mobil care va avea inclusiv partea de simulare pe cutremur”, a mai completat el, potrivit Digi24.

Reguli de respectat în cazul unui cutremur puternic

ISU le prezintă cetățenilor români și o serie de reguli esenţiale în caz de cutremur:

  • Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.);
  • Discută cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda;
  • Identifică modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
  • Pe timpul cutremurului adăposteşte-te în locul stabilit (Jos! Protejează-te! Ţine-te!);
  • Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra);
  • După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică;
  • Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă;
  • În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul;
  • Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.

      ATENŢIE! Lucrurile acestea iţi pot salva într-o zi viaţa!

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×