Frecvența cu care cutremurele se produc în ultima vreme atât pe teritoriul României, cât și la nivelul întregii lumi, i-a îngrijorat pe specialiști, care au insistat în nenumărate rânduri asupra importanței unui sistem capabil să detecteze aceste fenomene în timp util, astfel încât să nu mai fim luați prin surprindere. În acest sens, o companie din Israel a anunţat, în premieră, la Bucureşti, că a reușit să creeze un soft ce poate depista seismele de peste 4,5 grade pe scara Richter, cu 4 sau chiar 8 ore înainte.
De acum, cutremurele vor putea fi detectate cu până la 8 ore înainte să aibă loc
Mai concret, potrivit adevarul.ro, este vorba de startup-ul Ionoterra, ai cărei reprezentanţi au precizat că nu vor monitoriza scoarța terestră, preferând o metodă inovativă și modernă prin care să fim înștiințați în legătură cu producerea cutremurelor puternice. „Prin sisteme de radare şi diverşi senzori studiem ionosfera care este o mare oglinda a ce se întâmplă în scoarţă. În acest moment suntem gata să anunţăm, în premieră mondială, că putem prognoza cutremurele cu o acurateţe de peste 90 la sută”, a declarat Mihai Lola, leading investor al acestui proiect.
Totodată, Politehnica din București girează acest sistem, prin intermediul programului de parteneriat, după cum notează sursa citată. „Poate fi vorba chiar şi de o chestiune de siguranţă naţională. Avem încredere în acest parteneriat. Am verificat şi vom verifica şi în continuare datele furnizate de Ionoterra. Oricum, trebuie văzut ce fac autorităţile statului, cum reacţionează la acest alerte. Să zicem că alerta vine cu patru ore înainte de seism. Putem închide reactoare nucleare, alte instalaţii sensibile. Se pot degaja clădirile şi se pot lua măsuri în spitale. Dar pentru toate astea trebuie organizare“, a precizat Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu este sceptic în privința unui astfel de sistem
Gheorghe Mărmureanu s-a declarat, însă, sceptic în privința șanselor de reușită ale unui astfel de soft, mai ales când vine vorba despre metoda de detectare folosită de specialiştii Ionoterra. Fostul director general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) este de părere că acest sistem nu poate depista seismele de adâncime care se produc frecvent în zona Vrancea.
„Poate fi eficientă cel mult la seismele de suprafaţă. Şi cum în Vrancea avem unele de adâncime, de peste 100 de kilometri, rezultatele sunt greu de întrezărit. Nu prea am încredere. Ar fi necesare foarte multe echipamente întinse pe suprafeţe foarte mari“, a explicat expertul. În prezent, în funcţie de specificul zonei seismice, specialiştii pot prognoza cutremure cu 30-180 de secunde înainte de producerea lor, iar în România, alerta vine cu aproximativ 30 de secunde înainte.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17