Val de cutremure în România! Seism neobișnuit în Harghita – UPDATE

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
05/11/2019, 09:30
Val de cutremure în România! Seism neobișnuit în Harghita – UPDATE
Mai multe cutremure au zguduit țara noastră în ultimele ore. Sursa foto: publika.md

Zona Vrancea este cunoscută pentru seismele care se produc periodic aici, dar și în alte zone ale țării au loc deplasări ale plăcilor tectonice. În ultimele ore s-au produs mai multe cutremure care s-au simțit în mai multe orașe importante din țară. Totodată, un cutremur neobișnuit a avut loc în Harghita în noaptea de luni spre marți.

Cutremur după cutremur în țara noastră în ultimele ore

UPDATE ORA 9:30. Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade Celsius s-a produs în urmă cu câteva minute în Buzău. Seismul s-a produs la ora 9:18 la o adâncime de 170 de kilometri.

În ultimele ore s-au produs nu mai puțin de trei cutremure. Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat că în această dimineață, în jurul orei 7:26 s-a produs un cutremur în Timiș. Seismul a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 5 kilometri. Acest cutremur s-a produs la 34 de kilometri distanță de Timișoara. Totodată, înainte de aceste mișcări tectonice a mai avut loc un alt cutremur, de data aceasta în zona seismică Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 2,6 grade Celsius și s-a produs la ora 7:02, la o adâncime de 98 de kilometri.  Cele mai apropiate oraşe de epicentrul seismului au fost Brașov, Ploiești, Bacău, Galați și Brăila.

Un cutremur neobișnuit a avut loc și în județul Harghita în noaptea de luni spre marți. La ora 1:47 un seism cu magnitudinea de 2,7 grade Celsius a avut loc la o adâncime de 90 de kilometri. Cutremurul  s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66 km N de Brașov, 114 km NE de Sibiu, 115 km V de Bacău, 149 km N de Ploiești, 156 km E de Cluj-Napoca, 162 km N de Pitești, 191 km SV de Iași, 206 km N de București, 217 km NV de Galați și 222 km NV de Brăila., scrie infp.ro.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre un cutremur puternic în țara noastră

Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că baza de date statistice nu arată un cutremur major în următorii ani. Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului a ținut să-i liniștească pe români și le-a transmis că până în anul 2040 nu va avea loc niciun cutremur mare în România.

„Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×