Serie de cutremure în România! Cinci seisme în mai puțin de 24 de ore

Alex Năstase  
înStiri de ultima ora
30/10/2019, 08:32
Serie de cutremure în România! Cinci seisme în mai puțin de 24 de oreGALERIE FOTO
România a trecut prin 5 cutremure în ultima perioadă. Sursa foto - facebook

Serie de cutremure în România! Țara noastra a fost zdruncinată serios în ultimele 24 de ore. Un seism cu magnitudinea de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs în județul Buzău. A fost al cincilea înregistrat în această zonă în ultima zi. Seismul a avut loc în jurul orei 23 și s-a petrecut la o adâncime de 127 de kilometri. Cutremurul s-a simțit în Ploiești, Brașov și Bacău. De remarcat că seismul vine după alte 4 cutremure produse în Vrancea.

Serie de cutremure în România!

Astfel, nu mai devreme de ieri dimineață a avut loc un alt seism înregistrat cu 2,6 grade pe scara Richter și produc în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Remarcăm faptul că acest cutremur s-a produs la ora 6.17, la adâncimea de 138 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea de Brașov, mai exact la 78 de kilometri est de acest oraș, 89 de kilometri sud de Bacău, 103 kilometri nord-est de Ploiești și 120 kilometri vest de Galați.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Cei de la institut au continuat calculele și spun că seismul a avut epicentrul la exact 156 kilometri nord de București, 170 kilometri nord-est de Pitești, 171 kilometri sud-vest de Iași, 189 kilometri est de Sibiu și 220 kilometri sud-vest de Chișinău. Celelalte trei cutremure au avut magnitudini de 3,1 , 2,5 și 3,8 grade pe scara Richter. Cel mai puternic cutremur înregistrat în acest an, cu magnitudinea de 4,5 pe scara Richter, s-a produs pe data de 3 septembrie, în zona seismică Vrancea.

România, cutremur major în 2040?

Specialiștii nu exclud posibilitatea ca un mare cutremur să lovească țara noastră.  România se pare că trebuie să se aștepte la un asemenea seism anunțat chiar și de Gheorghe Mărmureanu, directorul de onoare al Institutului de Seismologie. Acesta spune că despre un cutremur major, asemănător celui din 1977 se poate vorbi abia din anul 2040, dar atrage atenția că încet, dar sigur, ne îndreptăm către o asemenea posibilitate.

”Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”,  a declarat Gheorghe Mărmureanu

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×