Cutremur puternic în Insulele Kurile. Seismul a avut magnitudinea 7,5 și a declanșat o alertă de tsunami

Adrian Baciu   
în Stiri de ultima ora
25/03/2020, 07:26
Cutremur puternic în Insulele Kurile. Seismul a avut magnitudinea 7,5 și a declanșat o alertă de tsunami
Cutremur puternic în Insulele Kurile. Seismul a avut magnitudinea 7,5 și a declanșat o alertă de tsunami. Sursa foto: cgtn.com

Insulele Kurile din Rusia au fost lovite de un cutremur extrem de puternic în dimineața zilei de miercuri, 25 martie. Seismul, cu magnitudinea 7,5, s-a produs la orele 02.49 GMT, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), anunță Agerpres.

Cutremur puternic cu magnitudinea 7,5 în Insulele Kurile 

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 a lovit miercuri nordul Pacificului. În urma sa a fost emis un avertisment de tsunami pentru cele mai apropiate țărmuri din extremitatea estică a insulelor Kuril din Rusia. De asemenea, o alertă de tsunami este în vigoare pentru Hawaii.

Potrivit Institutul american de geofizică, epicentrul seismului a fost la 219 kilometri sud-sud-est de Severo-Kuril’sk, la o adâncime de 56,7 de kilometri.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a declarat că valurile de tsunami periculoase sunt posibile la 1000 de kilometri (600 de mile) de epicentrul cutremurului.

De asemenea, Centrul național de avertizare a valurilor tsunami din SUA a analizat evenimentul pentru a determina nivelul de pericol pentru Alaska și Coasta de Vest a SUA.

În această dimineață, Agenția de Meteorologie din Japonia a declarat că seismul a fost cu o magnitudine mai mare de 7,8 și poate provoca o ușoară schimbare a nivelului mării în jurul coastelor japoneze.

Insulele Kurile, lovite de seism și la mijlocul lunii martie

Nu este primul cutremur de intensitate majoră în zona Insulelor Kurile. Un alt seism, dar cu o magnitudine de 6,9 pe scara Righter a avut loc în Insulele Kurile pe 13 martie.

Cutremurul a avut loc la 657 de kilometri nord est de Sapporo-shi, Japonia şi la 479 de kilometri de Yuzno-Sakhalinsk, Rusia. Cutremurul produs joi dimineaţă s-a produs la 86 de kilometri de nord estul Kuril’sk, Rusia.

Insula Kuril se întinde de la nord-est spre sud-vest pe o distanţă de circa 1.200 de kilometri şi desparte Marea Ohotsk de Oceanul Pacific.

Insulele se află sub jurisdicţia Federaţiei Ruse şi fac parte din regiunea Sahalin. Japonia susţine că două dintre cele mai mari insule sudei plus insuliţele Shikotan şi Habomai sunt parte din teritoriul său. Situaţia este cunoscută ca disputa insulelor Kurile. Insulele Kurile au o populaţie de 19.000 de locuitori.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×