Un nou cutremur s-a produs, vineri, 24 ianuarie, la ora locală a României 09:09. Seismul a înregistrat o magnitudine de 5.6 grade pe scara Richter şi s-a produs la adâncimea de 10km, în Kyrgyzstan-Tajikistan, în apropierea localității Karakenja, la o adâncime de cinci kilometric.
Seism, fără victime sau pagube materiale
Fenomenul seismic s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 147km S de Fergana, 179km SE de Qo`qon, 184km SV de Osh, 197km S de Andijon, 216km S de Namangan, 269km E de Dushanbe. Potrivit primelor informații, nu au fost raportate decese sau pagube materiale.
Seisme care s-au produs în România, în 2020
Primul cutremur din România din acest an s-a produs în primele minute din 2020. Seismul a avut loc în județul Buzău și a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Acesta s-a produs la ora 00:15, în județul Buzău, la o adâncime de 140 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea orașelor Brașov, Ploiești, București, Bacău, Pitești, Brăila, Galați, Sibiu, Ruse și Iași.
182 de ani de la cel mai puternic cutremur din România
Cutremurul din 1838 a fost un puternic seism ce a avut loc la ora 20:45, în ziua de 23 ianuarie, având magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost urmat de 3 șocuri puternice, conform lui Schuller (geologul în serviciul Ducelui de Saxonia). La Galați s-a produs fenomenul de lichefiere a solului.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cutremurul a afectat Transilvania, Țara Românească și Moldova. În Țara Românească s-au prăbușit 217 biserici, cele mai multe în Râmnicu Vâlcea și Craiova. În București, conform unui raport oficial, s-au prăbușit 36 de clădiri inclusiv Hanul lui Manuc și Biserica Sf. Silvestru.
La data de 13 ianuarie 1838, (23 pe noul calendar) Manolache Florescu, șeful poliției București, a prezentat un raport ce arăta că 8 persoane au murit și alte 11 persoane au fost rănite. Ulterior, raportul a fost revizuit și a arătat că 73 de persoane au fost ucise și 14 rănite. Chateaugiron, consulul francez la București, a raportat că au murit peste 720 de persoane, și că „dezastrele cauzate în acest oraș de acest eveniment sunt imense și nu pot fi evaluate”.