Cutremur în Grecia. Seismul, produs la mică adâncime, s-a simțit în Atena

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
18/01/2020, 14:13
Cutremur în Grecia. Seismul, produs la mică adâncime, s-a simțit în Atena
Cutremur puternic în Grecia. Sursa foto: Facebook

Cutremurele continuă să-și facă simțită pezența la nivelul întregii lumi, iar frecvența cu care se produc acestea în ultima vreme îi determină pe specialiști să aibă serioase motive de îngrijorare. Cel mai recent seism s-a produs în Grecia, la o magnitudine de 4,3 grade pe scara Richter și a fost resimțit inclusiv în capitala statului elen.

Cutremur puternic în Grecia. Anunțul INFP

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), mișcarea plăcilor tectonice s-a produs vineri seară, la ora 19:47:40 (ora locală a României), la o adâncime de 10 km. Este primul cutremur puternic de care au parte grecii în acest an, care se anunță unul dificil din acest punct de vedere, avertizează seismologii.

Deplasarea scoarței terestre a fost resimțită în special în apropierea orașelor Patra, Piraeus și Atena. Potrivit autorităților elene, nu au fost înregistrate victime. Este posibil, însă, ca seismul să fi produs unele pagube materiale în regiunile anunțate.

Cutremur de 3,9 grade la granița cu România

În urmă cu două zile, un seism de 3,9 grade pe scara Richter s-a produs în Serbia, la o adâncime de 30 km. Printre orașele care au resimțit efectele mișcării plăcii tectonice se numără, potrivit autorităților, Pristina, Prizren, Nis, Skopje, Belgrad, Zemun, Sarajevo, Tirana, Sofia, de Novi Sad.

În ceea ce privește țara noastră, situația este la fel de îngrijorătoare, mai ales că specialiștii au lansat un avertisment dur. În viitorul apropiat ar trebui să ne așteptăm la un cutremur de proporțiile celui din 4 martie 1977. Chiar dacă nu se pot pronunța în privința datei exacte când ar urma să aibă loc, specialiștii vin cu precizări importante.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802″ , a transmis Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

Totodată, Gheorghe Mărmureanu,  directorul onorific al INFP, a precizat că  un cutremur mare în România este greu de prezis, însă seismologii analizează datele în permanență. Astfel, se încearcă detectarea unui eventual seism de asemenea proporții în timp util.

Între un cutremur de suprafaţă cum a fost în 4 martie şi unul adânc se adună 100 de ani între ele. Ar trebui sa fie prin 2040 un cutremur. Ar trebui, dar asta nu înseamnă că aşa va fi.

Nu putem discuta nici de matematică, nici de fizică aici. Mecanismele interne ale Pământului nu le ştim” , a explicat profesorul Mărmureanu. Un lucru e cert, frecvența cu care se produc în momentul de față cutremurele pe teritoriul țării noastre îi îngrijorează pe specialiști.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×