În urmă cu 42 de ani, mai multe personalități ale vieții culturale românești, actori, scriitori, regizori își găseau sfârșitul în urma puternicului seism care a lovit România, îndeosebi Bucureștiul, și care a lăsat în urmă 1.578 de morți și 11.323 de răniți. Nu mai puțin de 33 de blocuri și clădiri mari se prăbușeau în acea seară de coșmar numai în Capitală…
Personalități care au murit la cutremurul de pe 4 martie 1977! Actorii și scriitorii care și-au pierdut viața
Alte 130 de clădiri au fost grav avariate în București și, la finalul celor 56 de secunde de groază cât s-a „zvârcolit” pământul, își pierdeau viața, printre mulți alții, marele actor Toma Caragiu, regizorul „istoric” al emisiunilor de divertismnet din TVR Alexandru Bocăneț, îndrăgita cântăreață Doinea Badea, actrița Eliza Petrăchescu, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, solistă a Operei Române din București, solista de muzică populară Filofteia Lăcătușu, poeta Veronica Porumbacu, scriitorul Anatol Baconski, istoricul literar Mihai Gafița, romancierul Alexandru Ivasiuc, cascadorul Tudor Stavru, fost campion național la kaiac-canoe.
În România au fost afectate atunci peste 35.000 de clădiri. Seismul deosebit de puternic (7,2 grade pe scara Richter) s-a resimți în toată Europa de Est. Unda de șoc a ajuns chiar și în fosta Uniune Sovietică, la Moscova și Sankt Petersburg. Este o minune că echipele de salvare au reușit să găsească supraviețuitori chiar și după 11 zile de la cataclism. Ultimul salvat a fost un tânăr de 18 ani, Sorin Crainic, care a stat nu mai puțin de 11 zile (!) sub ruinele fostului bloc Continental, din centrul Bucureștiului. Medicii nu și-au putut explica atunci această supraviețuire absolut miraculoasă…
Toma Caragiu, cu două zile înainte de cutremur: „Mi-a prezis cineva că o să mor într-o prăbuşire”…
Mormane uriașe de moloz, oameni morți atârnând în rupturile blocurilor, oameni morți în cadă, căzuți de la nu știu care etaj dărâmat, oameni zdrobiți pe jumătate de planșele tasate și multă, multă panică în tot Bucureștiul. Asta au văzut supraviețuitorii cutremurului din 1977. Toate amintirile acestora sunt terifiante… Ca și povestea omului care l-a găsit mort pe Toma Caragiu, cascadorul Mircea Pascu: „L-am găsit pe Toma Caragiu pe scara scării, strivit sub o grindă. Părul lui era alb… Albise complet, probabil brusc, din cauza șocului când s-a prăbușit scara peste el. L-am cunoscut după ochelari, care, culmea, erau intacți… Dacă rămânea în casă nu murea, blocul s-a prăbușit până în pragul apartamentului său”.
Alt mare actor care ne-a lăsat mai săraci prin pleacrae sa prematură în altă lume, atât de regretatul Florian Pittiş a povestit pentru site-ul ripvip.wordpress.com o discuţie între Toma Caragiu şi directorul adjunct al teatrului „Bulandra“, ca o premoniție incredibilă având în vedere ce a urmat: „Ultimul său spectacol a avut loc pe 2 martie 1977. Este vorba de piesa «Lungul drum al zilei către noapte». În pauză a vorbit la telefon cu Maxim Crişan, directorul adjunct de la «Bulandra», care-i spunea ceva de un turneu în America. «Eu, cu avionul? Nu, lasă că-mi aranjez cu vaporul. Mi-a prezis cineva că o să mor într-o prăbuşire». În actul IV, mi-am dat seama că e foarte, foarte obosit. A vrut să-şi aprindă o ţigară, deşi rolul nu prevedea asta. L-am împiedicat s-o facă, trăgându-l de mână, cu vorbele: «Tată, nu face asta!». După spectacol, m-a alergat prin tot teatrul, spunându-mi: «De ce mi-ai făcut asta? Vrei să mor acum?»…
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Doina Badea a avut un ghinion cumplit în 4 martie 1977… N-a mai rămas decât o mână din ea…
Îndrăgita cântăreață Doina Badea împlinise 37 de ani pe 6 ianuarie 1977. Era în culmea unei cariere de excepție, susținută de o voce unică, profundă, puternică, cu inflexiuni grave, pentru care fusese supranumită „Edith Piaf a României”. Era căsătorită cu Traian Zmeu, artist și el, aveau doi băieți, Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. Locuiau într-un apartament elegant, de 4 camere, în blocul cu barul Continental la subsol. Blocul care s-a prăbușit peste casa scărilor a „fratelui” din spate și îi omora acolo pe Toma Caragiu și pe Alexandru Bocăneț…
Doina Badea a avut un destin cumplit, fiind la câteva secunde de viață, însă moartea n-a ierta-to în acea seară fatală. plecase de acasă pentru că avea spectacol, însă… Povestește Angela Similea: „Din cate știu, Doina pleca la spectacol, a ieșit din bloc și în momentul în care a pus piciorul pe trotuar a început cutremurul. A realizat că e un cutremur puternic și s-a întors, ca orice mamă, să-și apere copii, aflați sus, cu tatăl. Nu a mai ajuns acolo. Soțul a fost găsit îmbrățișat în moarte cu cei doi băieți, iar ea n-a mai fost găsită niciodată… în afară de o mână, recunoscută după verighetă… restul… nu se știe…”.
- 1.578 de oameni a ucis cutremurul din 4 martie 1977 în toată România
- 1.391 de oameni a ucis cutremurul din 4 martie 1977 în București
- 11.323 de oameni a rănit cutremurul din 4 martie 1977 în toată România
- 7.596 a rănit cutremurul din 4 martie 1977 în București