Cum verifici dacă ți s-a plătit CAS și CASS-ul la ANAF. Au fost șefii corecți?

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
27/11/2018, 13:26
Cum verifici dacă ți s-a plătit CAS și CASS-ul la ANAF. Au fost șefii corecți?
Cum verifici dacă ți s-a plătit CAS și CASS-ul la ANAF. Au fost șefii corecți
Cum îți verifici șefii dacă ți-au plătit CAS și CASS-ul la ANAF? Ești la o distanță de un click de a afla dacă șefii tăi au fost corecți cu tine și ți-au plătit toate taxele la stat. Trebuie să intri pe Spațiul Privat Virtual (SPV) de la ANAF și vei obține rapid informații despre sumele declarate de angajatori cu privire la impozitul pe venit, contribuții la asigurările sociale (CAS) și contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS).Înregistrarea în SPV se poate face printr-o simplă vizită la FISC sau prin deplasarea la sediul unității fiscale, dacă aveți un act administrativ fiscal. De exemplu: o decizie de impunere sau o somație.

Cum îi poți verifica pe angajatori dacă ți-au plătit CAS și CASS-ul la ANAF

Conform ANAF, seviciul Spațiu Privat Virtual oferă salariaților, printr-o simplă solicitare a formularului „D112Contrib”, verificarea sumelor declarate de angajatori în baza formularului „D112 – Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“.

Pentru a solicita un document în portalul SPV, angajații trecuie să acceseze secțiunea „Cereri” și apoi să ceară de la ANAF trei documente, printre care și acela cu privire la dările pe care le plătesc angajatorii în contul salariaților. Datele disponibile în acest portal sunt cele din 2011 până în prezent.

„În cazul în care angajatorii nu virează impozitele şi contribuţiile sociale cu reţinere la sursă, ei riscă amenzi usturătoare, astfel:

– între 4.000 şi 6.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi între 1.000 şi 1.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt de până la 50.000 de lei inclusiv;

– între 12.000 şi 14.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi între 4.000 şi 6.000 lei pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice, dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt cuprinse între 50.000 lei şi 100.000 lei inclusiv;

– între 25.000 şi 27.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi între 6.000 şi 8.000 lei pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice dacă obligaţiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 lei”, potrivit Adevărul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×