Cum va fi vremea până la finalul lui octombrie. ANM a publicat prognoza pe patru săptămâni

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/10/2019, 17:25
Cum va fi vremea până la finalul lui octombrie. ANM a publicat prognoza pe patru săptămâni
Vremea se anunță frumoasă în ultima parte a lunii octombrie. Sursa foto: digi24.ro

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza actualizată pentru ultima parte a lunii octombrie, iar veștile sunt cât se poate de bune. Potrivit specialiștilor, putem amâna pregătirea hainelor groase, pentru că iarna nu bate încă la ușă. Ba din contră, valorile termice vor depăși ușor pragul normal pentru intervalul în care ne aflăm.

Temperaturi ridicate în ultima parte a lunii octombrie

După o perioadă în care temperaturile au scăzut dramatic, vremea se va încălzi semnificativ, urmând ca, începând cu data de 10 octombrie, mercurul din termometre să indice valori maxime de până la 25 grade Celsius. Cu toate acestea, ANM avertizează că posibilitatea ca ploile să-și facă din nou apariția rămâne destul de ridicată, pe arii restrânse fiind semnalate chiar și și fenomene extreme.

În Banat și Crișana, media temperaturilor va crește semnificativ, mai ales în prima parte a intervalului de prognoză, fiind cuprinsă între 9 și 20 grade Celsius. De valori ridicate vom avea parte și în Transilvania, zona Maramureșului, Molodva și Dobrogea, unde mercurul din termometre va indica valori de până la 25 de grade, mai ales în perioada 10-12 octombrie.

Ne pregătim de cea mai geroasă iarnă din ultimii ani. Sursa foto: adevarul.ro
Ne pregătim de cea mai geroasă iarnă din ultimii ani. Sursa foto: adevarul.ro

Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni

Mai concret, instabilitatea rămâne cuvântul de ordine și în următoarele patru săptămâni,  vom avea parte de o încălzire semnificativă, urmată apoi de scăderea bruscă a valorilor termice, pe întreg teritoriul țării. În primele două săptămâni, mercurul din termometre va atinge valori de până la 25 de grade Celsius,  însă din perioada 16-20 octombrie, trebuie să ne așteptăm la precipitații cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și frecvente intensificări ale vântului. Ultima săptămână a lunii aduce temperaturi normale pentru această perioadă și cantități medii de precipitații.

Ne pregătim de cea mai grea iarnă din ultimii ani

Dacă acum avem parte de temperaturi surprinzător de ridicate, nu același lucru putem spune despre lunile de iarnă. Meteorologii avertizează că va urma o iarnă extrem de geroasă, poate cea mai grea din ultimii ani. Mai concret, experții anunță că întreaga Europă va fi lovită de un fenomen rar , care va face ca lunile ianuarie-februarie 2020 să fie cele mai geroase din ultimii 30 de ani.

La nivelul celor 3 luni se discută despre posibilitate ca fenomene mai severe să apară în a doua parte a iernii, iar pe ansamblul ei, cel puţin în Europa Centrală şi de Est, să fie uşor mai caldă decât ar fi firesc, au declarat meteorologii.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×