Dunele de nisip care înconjoară localitatea Dăbuleni din județul Dolj au ajuns să transforme această parte a țării în prima zonă de deșert a României. Astfel cercetătorii agronomi au început să înlocuiască semințele de pepeni cu alte specii adaptate la un astfel de peisaj, cum ar fi kiwi, curmali sau măslini.
Dăbuleni, primul deșert al României
România este printre puținele țări de pe continetul european care deține aproape toate tipurile de ecosistem, inclusiv un deșert de mici dimensiuni, în zona localității Dăbuleni din Dolj.
Astfel, pe aproximativ 80.000 de hectare, dunele de nisip au transformat regiunea într-o zonă deșertică, astfel că și culturile agricole din această zonă trebuie adaptate.
Se preconizează că, în doar câțiva ani, agricultorii din această parte a țării vor renunța la culturile de pepeni, în favoarea unora care cresc mai degrabă în zone mai exotice, cum ar fi kiwi, măslini sau curmali.
Drăghici Iulian, cercetător la Stațiunea Dăbuleni, a declarat pentru digi24 că deja au fost introduse câteva specii care nu se găsesc, de obicei, în România.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Au fost plantați primii măslini și kiwi
„Au fost introduse câteva specii. Una dintre ele este kiwi. Aici o altă specie introdusă, maslinul. După cum vedeți, majoritatea necesită protejare pe timpul iernii, contra gerului și a rozătoarelor. Măslinul a avut o creștere foarte bună. La anul sperăm să avem producție”, a declarat cercetătorul pentru digi24.
Terenul nisipos de la stațiunea de Cercetare din Dăbuleni reprezintă solul perfect pentru anumite specii care, acum câteva zeci de ani, nu ar fi avut nicio șansă să producă roade.
Inovația legată de speciile ce încep să se dezvolte în Dăbuleni este mai degrabă o consecință a precipitațiilor tot mai puține de la an la an, iar astfel de zone nisipoase se preconizează că se vor înmulți în viitor.
„Au rezistat numai speciile cu rezistență foarte foarte mare la secetă. Ajungem la un nisip de plajă, uitați-vă cum curge”, a mai declarat un angajat de la Stațiunea Dăbuleni pentru sursa amintită mai sus.
În anumite luni din anul trecut, conform specialiștilor, în partea de Sud a țării, au fost zone în care precipitațiile au fost și cu 30 de litri pe metru pătrat mai puține comparativ cu o perioadă normală, dar și temperaturi mai mari cu până la 4 grade față de media lunii respective.
În acest moment se estimează că peste 100.000 de hectare din sudul țării au ajuns să fie considerate zone deșertice.