Cum trebuie consumat zahărul dacă vrei să nu te îngrași! Ce zic medicii nutriționiști

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
16/03/2019, 13:58
Cum trebuie consumat zahărul dacă vrei să nu te îngrași! Ce zic medicii nutriționiști GALERIE FOTO
Cum să consumi zahăr fără să consumi?

Iată cum poți să consumi zahărul fără să te îngrași! Unul din cele mai dorite ingrediente din industria alimentară pentru cei care au poftă de dulce și care nu preferă „alternativele” care îl înlocuiesc pe acesta, cu toate că există din ce în ce mai multe alternative. Din zahăr facem grăsime. Noi nu putem să depozităm zahăr. Singura formă de depozit a zaharurilor este glicogenul care rămâne la nivelul mușchilor și ficatului pe o perioadă limitată de timp și apoi se transformă în grăsime. Așa că sursa principală a grăsimilor este zahărul”, avertizează medicii.

Cum să consumi zahăr fără să te îngrași?

„Zahărul este prezent în aproape toate alimentele, tocmai de aceea sugerez pacienților mei să citească eticheta produselor înainte de a le cumpăra. Dacă vor cumpăra un produs neetichetat, ceea ce e puțin probabil, dar se mai întâmplă, trebuie să cunoască ce conține acel produs.

De exemplu, mierea sau o prăjitură: trebuie să știm că o prăjitură conține atât zaharuri, cât și grăsimi. Chiar dacă vom consuma o prăjitură fără zahăr, trebuie să fim conștienți că ea conține grăsimi. Deci nu scăpăm de îngrășare dacă alegem să consumăm în exces dulciuri, cu sau fără zahăr”, avertizează medicul Florin Ioan Bălănică, care tratează zilnic pacienți cu exces ponderal.

Consumă zahăr fără să te îngrași!
Consumă zahăr fără să te îngrași!

Ce aduce excesul de zahăr?

„Zahărul rupe fibra de colagen și elastină din structura pielii. Și atunci o persoană care își dorește să arate bine, investește în aspect prin proceduri de înfrumusețare și consumă mult zahăr, o face degeaba pentru că nu a rezolvat cauza: consumul de zaharuri. Din punctul de vedere al pancreasului, lucrurile sunt foarte profunde: pancreasul are o funcție endocrină și una exocrină.

În funcția endocrină, vorbim de hormonii implicați în procesul de digestie, iar în funcția exocrină, vorbim de enzimele digestive responsabile pentru anumite procese de digestie. Acesta are o influență benefică și în formele mai grave de diabet. Orice tratament dă rezultate mult mai bune dacă persoana respectivă are un regim de viață echilibrat”, accentuează specialistul. Creierul uman are nevoie de glucoză pentru a nu renunța la carbohidrați. Aceștia reprezintă cam 50-60% din dieta zilnică a unui individ. Cu toate acestea, trebuie să provină din elimente total integrale care au eliberarea treptată a glucozei în sânge.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×