Primăria Capitalei a organizat o ședință specială pentru a stabili cum se va face testarea bucureștenilor pentru coronavirus. Astfel, s-a stabilit că va fi desemnat un eșantion de 10.541 de persoane, din toate sectoarele din București.
Cum se face testarea bucureștenilor pentru coronavirus
Gabriela Firea, primarul Capitalei, a organizat o ședință pentru a se stabili cum se va face testarea bucureștenilor pentru noul coronavirus.
În cadrul întâlnirii, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a declarat că măsura de a testa cetățenii din București a fost luată pentru a descoperi căile de circulație ale virusului.
„Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească, trebuie să știm pe unde circulă și pe unde a circulat virusul. De aceea facem această evaluare științifică. OMS ne spune clar: Europa este epicentrul pandemiei.
Ca atare, suntem în mijlocul acesti pandemii. Trebuie testată și populația pentru a vedea dacă este în contact cu acest virus”, a spus managerul de la Matei Balș.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Un eșantion de 10.541 de persoane va fi testat pentru COVID-19
Specialistul în boli infecțioase spune că 80% dintre formele de coronavirus sunt ușoare, însă acestea pot evolua în forme mai grave dacă nu sunt tratate la timp. Tocmai de aceea s-a dispus crearea unui eșantion de 10.541 de persoane din București, în funcție de locurile unde au fost confirmate deja infecții cu COVID-19.
„În absența screening-ului, formele ușoare pot să treacă nedetectate care vor ajunge la forme severe, ca atare crește riscul de transmitere comunitară crește, nu trebuie să fim savanți nemaipomeniți să ne dăm seama de acest lucru.
Italia nu a acționat în modul în care vrem noi să acționaăm și acesta este rezulatul”, a mai spus Streinu Cercel, în cadrul ședinței de joi.
Astfel, autoritățile din București au decis ca un eșantion de 10.541 de persoane să fie testate pentru coronavirus, în funcție de domiciliul celor care au fost deja confirmați cu COVID-19.
„La ora la care vorbim știm că avem 188 de persoane pozitive, știm locațiile și evident vom folosi aceste date. Luăm în calcul imobilele pentru testare, președinții de asociații de locatari trebuie să ne spună cine locuiește la domiciliile respective.
Testarea se va face și pe grupe de vârstă. Vom aplica două tipuri de teste: rapid, pentru depistarea anticorpilor și unul de actualitate. Plecând de aici vom avea și atitudini de luat în rândul populatiei, pentru a închide focarele”, a mai precizat managerul de la Matei Balș.
Primăriile trebuie să curețe străzile
Streinu Cercel precizează că în acest timp, primăriile de sector trebuie să treacă la curățenia pe străzi și în parcuri, pentru a limita răspândirea virusului.
„Primăriile trebuie să spele șoselele, gardurile, de dimineața până seara cu apă și clor. Unde este curățenie nu este virus. Impactul estimat este unul fantastic, vom identifica zone unde este necesară intervenția. Peste o săptămână vom vorbi de transmitere strict comunitară”, spune specialistul în boli infecțioase.
Cea mai gravă situație este în Sectorul 2, a mai spus Streinu Cercel, acolo unde sunt cele mai multe cazuri de coronavirus înregistrate. Managerul de la Matei Balș a dat detalii și despre cum se va face testarea bucureștenilor din eșantionul amintit mai sus.
„Sectorul 2 are mai multe cazuri, aglomerația este cea mai mare aici. În contextul în care găsim o persoană sau două pe scară, toata scara intră în carantină, scările vor fi decontaminate pentru a ține lucrurile sub control.
Echipa de medici epidemiologi nu va intra în apartamentele cetățenilor, aceștia vor coborâ în fața blocului. Președintele scării va transmite familiilor să coboare, pe rând, câte un membru. Timpul de reacție pentru un test este de 15 minute. Acuratețea acestor teste depășește 98%”, a mai precizat Streinu Cercel.
Specialistul spune că în eventualitatea în care vor fi descoperite și alte persoane cu coronavirus, iar acestea vor fi puse sub carantină la domiciliu și vor primi tratament.
„Cei depistați vor fi puși în carantină, iar în a 13-a și a 14-a zi vor fi testați din nou. Vin sărătorile pascale, ce știm noi că trebuie să facem? Curățenie. Astfel, au posibilitatea să facă curățenie în casă”, a mai spus specialistul în cadrul ședinței de la Primăria Capitalei.
Totodată, specialistul a spus că toată lumea care locuiește la adresele vizate de eșantion va fi testată, inclusiv flotanții.
„Toată lumea, inclusiv flotanții care stau la acea adresă, va fi testată. Ei pot să și refuze testarea, dar pierd o șansă să știe statusul lor”, a mai precizat managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.