Cum se ciocnesc corect ouăle roșii de Paște. Greșeala pe care o fac mulți români

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
19/04/2020, 11:04
Cum se ciocnesc corect ouăle roșii de Paște. Greșeala pe care o fac mulți români
Ce poți face cu mâncarea rămasă de la masa de Paște Sursa foto: Pinterest.com

Tradiția ciocnirii ouălor de Paște este un obicei străvechi foarte așteptat de oameni și este permis numai după slujba de Înviere a Mântuitorului Isus Hristos, însă puțin știu cum se ciocnesc, de fapt, corect ouăle roșii.

Ouăle de Paște se ciocnesc după anumite reguli

Joia Mare este dedicată vopsirii și încondeierii ouălor de Paște pentru masa de sărbătoare, un obicei păstrat cu sfințenie în fiecare an de gospodine. Există credința că aceste ouă trebuie să fie roșii simbolizând sângele Mântuitorului răstignit pe cruce. Se mai spune că aceste ouă fierte și roșite nu se vor strica niciodată.

Ciocnirea ouălor reprezintă un simbol al jertfei lui Isus Hristos și este permisă numai după slujba de Înviere, dar nu oricum, ci în baza unor reguli, pe care unii dintre noi nu le cunoaște sau nu le-am dat importanță până acum.

Ce reguli trebui urmate în privința ciocnirii ouălor de Paște

Prima regulă importantă de care trebuie să ții cont în ceea ce privește ciocnirea ouălor de Paște este legată de vârsta persoanelor. Concret, primul care ciocnește este bărbatul cel mai în vârstă de la masă. Acesta va rosti „Hristos a Înviat!”, în timp ce partenerul său va răspunde cu „Adevărat a Înviat!”.

O altă regulă de care nu trebuie să uiți este ordinea în care se ciocnesc ouăle. Așadar, prima dată vor ciocni soții între ei, apoi părinții cu copii, iar la final părinții cu celelalte rude care sunt invitate la masa de sărbătoare.

Oul are trei părţi: vârful (cap), partea opusă (dos) şi feţele laterale (coaste). Dacă până acum nu ai știut cum se ciocnesc ouăle de Paște află că există mai multe metode care țin cont de părțile acestui produs.

A treia regulă spune că în prima zi de Paște (duminică) ouăle se ciocnesc numai cap în cap, în timp ce a doua zi se pot ciocni cap – partea opusă sau fețele laterale între ele.

Tradiții și obiceiuri legat de ouăle roșii de Paște

  1. Tradiţia populară românească spune că ouăle roșii de Paște au puteri miraculoase și pot vindeca boli și de asemenea, protejează animalele din gospodărie
  2. Un alt obicei spune că în dimineața zilei de Paște trebuie să te speli pe față cu apa dintr-un vas în care s-au pus dinainte un ou roșu și un ban de argint ca să ai sănătate tot anul
  3. De asemenea, după venirea de pe Biserică credincioșii calcă înainte de a intra în casă pe o bucată de iarbă lângă care s-a pus o potcoavă pentru a avea noroc
  4. Se spune că oul roșu păzește casa de farmece și este un puternic apărător împotriva diavolului
  5. Macedonii pun în fereastră ouă de la Paște, în timp ce în Bucovina oul roșu alături de o cruce reprezintă un simbol al biruinței împotriva celui necurat.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×