Cum poate fi distrus coronavirusul. Cunoscutul medic Alexandru Rafila explică cum putem scăpa de COVID-19

Ana Necula   
în Stiri mondene
28/02/2020, 09:12
Cum poate fi distrus coronavirusul. Cunoscutul medic Alexandru Rafila explică cum putem scăpa de COVID-19
Cum poate fi distrus coronavirusul

Rezistența noului coronavirus va scădea atunci când vremea se va încălzi, a anunţat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Celebrul infecţionist a explicat că COVID-19 este sensibil  la temperaturi de peste  20 de grade.

Coronavirusul poate fi foarte uşor distrus cu un dezinfectant banal

Alexandru Rafila a precizat că noul coronavirus va începe să dispară odată cu instalarea temperaturilor de primăvară-vară.

Virusul rezistă la o temperatură de 4-8 grade Celsius, este mai sensibil la o temperatură de 20…30 de grade. Dacă temperaturile vor crește, atunci, cu siguranță, răspândirea virusului va scădea. Studiile arată că rezistența este foarte mult redusă în cazul unei temperaturi ridicate. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care avem extrem de puține cazuri în Africa și nu am asistat la transmitere secundară, datorită temperaturilor de acolo„,  a declarat Rafila.

Medicul infecţionist a sublinat faptul că acest tip de virus este sensibil la dezinfectanţi banali.

Acest virus se distruge relativ ușor, la dezinfectanți banali, și nu cred că ar trebui să fie probleme deosebite legate de dezinfecția sanitară. Mai degrabă de comportamentul individual al fiecăruia. Utilizarea unei măști de protecție previne transmiterea acestei boli. Virusul se elimină prin tuse sau poate contamina suprafețele și ne îmbolnăvim cu acest tip de virus. Foarte importantă este igiena mâinilor, să evităm să ducem mană pe față. Putem face asta când mână e spălată bine„, a mai spus președintele Societății Române de Microbiologie.

În ce condiții se poate declara epidemie de coronavirus în România

În următoarea perioadă, este foarte probabil ca numărul persoanelor infectate cu bacteria denumită științific COVID-19 să crească semnificativ în România. Prin urmare, autoritățile s-ar putea vedea nevoite să declare stare de epidemie pe teritoriul ţării. Institutului Național de Sănătate Publică a anunţat se va apela la această situație numai în anumite condiții conforme cu prevederile legale în astfel de cazuri.

Astfel, o săptămână epidemică poate fi luată în discuţie dacă în decursul celor 7 zile numărul cazurilor diagnosticate îl va depăși pe cel al cazurilor estimate. Abia după trei săptămâni epidemice, se va putea declara epidemie generală. Situaţia este aceeaşi şi  în cazul gripei sezoniere.

Lista integrală a spitalelor care vor putea testa și îngriji pacienții cu simptome asociate COVID-19

În cazul în care vor apărea mai multe cazuri de infectare cu coronavirus, instituţiile abilitate să să se ocupe de cei bolnavi sunt  următoarele:

INBI „Prof.Dr.Matei Balș” din București

Spitalul Clinic de Boli infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București

Spitalul Clinic de Boli infecțioase Cluj

Spitalul Clinic de Boli infecțioase Constanța

Spitalul Clinic de Boli infecțioase Iași

Spitalul Clinic de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×