Medicii afirmă că măștile medicale au rolul de a-i feri pe ceilalți de răspândirea unui virus dinspre cel care poartă un astfel de echipament de protecție, astfel că cei care sunt infectați ar trebui, de fapt, să le poarte.
Cât de mult ne protejează măștile medicale
Astfel, măștile medicale oferă un grad de protecție celor care le poartă în proporție de 50%, spune medicul de familie Evelyn Cristescu, potrivit G4Media.
Mai mult, acest procent scade dacă circulăm într-un mijloc de transport aglomerat sau ne aflăm într-o zonă cu foarte mulți oameni.
„Ideea că ne punem această mască pe față și cu asta basta, și că toate lucrurile se rezolvă, este greșită. Trebuie în continuare să nu ne frecăm cu mâinile murdare la ochi, să evitam spațiile aglomerate și să stăm la o distanță mai mare de un metru de cineva care tușește sau strănută”, a declarat pentru G4Media.ro, Evelyn Cristescu, medic de familie.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănatații, „simpla folosire a măștii de față este insuficientă pentru a oferi protectie adecvată împotriva răspândirii noului coronavirus”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Cum putem gestiona infecția cu Coronavirus
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (COVID-19) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin.
Printre simptomele frecvente ale infecției cu noua tulpină de Coronavirus se numără:
Febră înaltă, tuse, dificultăți de respirație, nas înfundat, rinoree (secreții nazale), dureri în gât, dureri de cap și oboseală
Sunt considerate suspecte de infecția cu noul Coronavirus persoanele care au semne de infecție respiratorie severă, asociind febra înalta (peste 38 gr C), tuse și dificultăți respiratorii
și persoanele care au călătorit în zonele cu risc epidemic în ultimele 14 zile (conform informațiilor oficiale actuale) sau au intrat în contact cu o persoană diagnosticată/suspectă de infecție cu COVID-19.
Pot afla dacă am sau nu Coronavirus?
Testarea este necesară doar la persoanele:
- Cu febră de minimum 38 gr. C sau istoric de febră și tuse și dispnee, care necesită internare peste noapte și fară altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.
- Cu o boală respiratorie acută cu orice grad de severitate care în intervalul de 14 zile înaintea debutului au avut contact fizic apropiat cu un caz confirmat cu infecție cu COVID-19, în timp ce pacientul este simptomatic sau care au avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă în cel puțin una din cele 4 provincii din China afectate până în prezent (Hubei – orașul Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi) în regiunile Lombardia și Veneto din Italia (cu orașele Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, Sân Fiorano) sau în regiunea italiană Piemonte (Cumiana) în intervalul de 14 zile anterioare debutului simptomelor.
Primele 10 cazuri depistate în Romania pot fi gestionate doar la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”.
Conform metodologiei actuale, recoltarea probelor pentru testare se realizează doar în spitalul de boli infecțioase desemnat de Ministerul Sănătății (Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”), unde vor fi izolate și eventualele cazuri suspecte. Următoarele cazuri vor fi dirijate către unul din spitalele de boli infecțioase desemnate de Ministerul Sănătății.
Lista integrală a spitalelor care vor putea testa și îngriji pacienții cu simptome asociate COVID-19:
INBI „Prof.Dr.Matei Balș” din București
Spitalul Clinic de Boli infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București
Spitalul Clinic de Boli infecțioase Cluj
Spitalul Clinic de Boli infecțioase Constanța
Spitalul Clinic de Boli infecțioase Iași
Spitalul Clinic de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara