În ce condiții ar putea fi declarată epidemia de coronavirus în România. Câți români ar trebui să fie infectați cu COVID-19

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
27/02/2020, 11:18
În ce condiții ar putea fi declarată epidemia de coronavirus în România. Câți români ar trebui să fie infectați cu COVID-19
În ce condiții s-ar putea declara epidemie de coronavirus în România. Sursa foto: Captură Pro TV

Un tânăr de 25 de ani din județul Gorj este prima persoană confirmată oficial cu coronavirus pe teritoriul țării noastre. Chiar dacă vorbim despre un caz singular în momentul de față, acesta a semănat panică în rândul cetățenilor, care se tem că țara noastră se va confrunta foarte curând cu o situație similară celei din Italia, unde agentul patogen provenit din China face victime pe bandă rulantă.

În ce condiții se poate declara epidemie de coronavirus în România

Având în vedere că bărbatul infectat a participat recent la o petrecere de nuntă unde a intrat, evident, în contact cu ceilalți invitați, este foarte probabil ca numărul persoanelor infectate cu bacteria denumită științific COVID-19 să crească semnificativ în următoarea perioadă. Prin urmare, autoritățile s-ar putea vedea nevoite să declare stare de epidemie pe teritoriul României.

Potrivit specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, se va apela la această situație numai în anumite condiții conforme cu prevederile legale în astfel de cazuri.

Concret, putem vorbi despre o săptămână epidemică dacă în decursul celor 7 zile numărul cazurilor diagnosticate îl va depăși pe cel al cazurilor estimate. Abia după trei săptămâni epidemice, se va putea declara epidemie generală, la fel cum se întâmplă și în cazul gripei sezoniere.

Organizația Mondială a Sănătății susține că nu este cazul unei pandemii globale

În ultimele 24 de ore, autoritățile din Georgia, Germania, Norvegia și Macedonia au transmis oficial că se confruntă cu primele cazuri de persoane infectate cu coronavirusul chinezesc. În ciuda acestei situații, Organizația Mondială a Sănătății dă asigurări că nu se poate vorbi, cel puțin pentru moment, de o pandemie la nivel global.

Deocamdată nu este vorba despre o răspândire necontrolată a coronavirsului la nivel global şi nu ne confruntăm cu îmbolnăviri severe şi decese pe scară largă în rândul populaţiei. Ceea ce observăm sunt câteva epidemii, în diferite părţi ale lumii”, a declarat președintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Chiar dacă își manifestă îngrijorarea față de răspândirea bacteriei în tot mai multe state din întreaga lume precum Coreea de Sud, Iran Italia, Germania și, mai nou, România, Organizația continuă să spere că virusul va fi stopat cât mai curând. Asta pentru că numărul de infecţii din China a intrat în declin de la începutul lunii februarie, potrivit oficialului.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×