În urmă cu 30 de ani, pe 25 decembrie 1989, Nicolae şi Elena Ceauşeascu erau executaţi după un proces sumar, în urma căruia sentinţa a fost pedeapsa cu moartea. FANATIK îţi prezintă cronologia exactă a ultimei zile din viaţa cuplului care a marcat istoria României pentru aproape un sfert de secol.
Cum şi-au început Nicolae şi Elena Ceauşescu ultima zi din viaţă
România era înecată în sânge pe finalul anului 1989, oraşele ţării fiind sub teroare din cauza gloanţelor care zburau în toate părţile. Pe 25 decembrie 1989, în ziua de Crăciun, la Târgovişte, Nicolae şi Elena Ceauşescu îşi trăiau ultima zi de viaţă şi se pregăteau de procesul care le va hotărî soarta.
Noapte dintre 24 şi 25 decembrie a fost una grea pentru soţii Ceauşescu. Aceştia au fost ţinuţi într-un transportator blindat până aproape de primele ore ale dimineţii. La ora 5:30, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost mutaţi în Unitatea Militară 01417 din Târgoviște, unde a şi avut loc procesul.
Nicolae Ceauşescu şi-a luat pentru ultima oară medicamentele
Imediat după ce au fost aduşi în Unitatea Militară 01417, Nicolae Ceauşescu a cerut să-i fie aduse medicamentele, aduse în cursul nopţii de la Bucureşti. Căpitanul Ion Boboc şi-a readus aminte peste ani că dictatorul refuzase ca medicul unităţii să-i administreze o injecţie, cerând să-i fie trimis medicul său personal.
Două ore mai târziu, la 7:30, colonelul Andrei Kemenici, comandantul UM 01417, primea vestea că soţii Ceauşescu vor fi preluaţi de o comisie de la Bucureşti. Nicolae şi Elena Ceauşescu şi-au schimbat hainele, după ce noaptea o petrecuseră în uniformă militară, fiindu-le aduse îmbrăcăminte „civilă”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Plutonul de execuţie şi Tribunalul Militar Excepţional au ajuns la Târgovişte
În timp ce Nicolae şi Elena Ceauşescu erau ţinuţi sub pază extraordinară la UM 01417, de la Bucureşti veneau reprezentanţii Tribunalului Militar Excepţional, dar şi plutonul de execuţie, format din paraşutişti de la Unitatea Militară 01842 de la Boteni.
Echipa trimisă de la Bucureşti a ajuns la Târgovişte în jurul orei 13:00, aceasta fiind adusă la bordul a două elicoptere Puma de la UM 01842. Aparatele de zbor decolaseră din Complexul Sportiv „Ghencea” la ora 12:10.
Cine erau oficialii care au venit de la Bucureşti în cele două elicoptere
- Primul elicopter: colonelul Gică Popa (judecător), colonelul Ion Nistor (judecător), maiorul Dan Voinea (procuror), Constantin Lucescu (avocatul soţilor Ceauşescu), Nicolae Teodorescu (avocat), plutonierul-major Jan Tănase (grefier), căpitanul Liviu Verdeş (medic)
- Al doilea elicopter: generalul Victor Atanasie Stănculescu (FSN), Gelu Voican Voiculescu (FSN), Virgil Măgureanu (FSN), colonelul Gheorghe Ştefan, colonelul Ion Baiu, maiorul Mugurel Florescu şi locotenentul Trifan Matenciuc
Procesul a început imediat după aterizarea completului de judecată
La ora 13:20 a început procesul soţilor Ceauşescu, la scurt timp după ce Nicolae şi Elena au trecut de vizita medicală. „I-am îmbrăcat pe rând şi i-am dus în sala de judecată. Mai întâi pe el, apoi pe ea”, şi-a amintit căpitanul Boeru în paginile cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor” scrisă de Grigore Cartianu.
Încă din startul procesului, Nicolae Ceauşescu a protestat şi a anunţat că nu recunoaşte completul de judecată. Nu recunosc niciun tribunal în afară de Marea Adunare Naţională. Nu voi răspune la nicio întrebare”, a spus Nicolae Ceauşescu.
Au avut nevoie de o oră şi 20 de minute pentru a da verdictul
Procesul soţilor Ceauşescu a durat o oră şi 20 de minute, fiind catalogat drept unul stalinist, în care sentinţa era cunoscută încă dinaintea judecăţii. La ora 14:40, Gică Popa pronunţa condamnarea la moarte a celor doi inculpaţi.
„Tribunalul, în numele legii şi al poporului declarând în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpaţii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii, pentru săvârşirea infracţiunilor de genocid prevăzute de art. 357, aliniatul 1, litera C, Cod Penal; subminarea puterii de stat prevăzută de art. 162 Cod Penal; act de diversiune, prevăzut de art. 163 Cod Penal şi subminarea economiei naţionale prevăzută de art. 165, aliniatul 2 Cod Penal. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 23 decembrie 1989”.
Execuţia, la nici zece minute de la pronunţarea sentinţei
La ora 14:45, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost scoşi din sala de judecată şi duşi spre locul execuţiei. Câte doi paraşutişti i-au condus spre zid, unde au fost legaţi cu sfoară. În primă fază, planul era ca soţii să fie executaţi pe rând, însă aceştia au protestat şi le-au transmis celor din pluton că îşi doresc să moară împreună.
„Nicolae Ceauşesu nu s-a opus tratamentului ce i se pregătise. Niciun moment, nici măcar pe drumul spre zidul execuţiei. Plângea doar şi lacrimile alea ale lui mă sfâşiau, mă dureau cumplit”, a povestit colonelul Andrei Kemenici, comandantul UM 01417.
Ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceauşescu: „Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii”
Înainte de execuţie, Nicolae Ceauşescu a început să cânte Internaţionala, cel mai cunoscut cântec socialist, fiind împuşcat chiar atunci când termina al doilea vers. „Sculaţi, voi oropsiţi ai vieţii / Voi, osîndiţi la foame (n.r. nu a mai apucat să pronunţe cuvântul ‘sus’, ultimul al celui de-al doilea vers)”, au fost ultimele cuvinte ale dictatorului.
La ora 14:50 s-a pronunţat decesul soţilor Ceauşescu, iar zece minute mai târziu, corpurile fără suflare ale celor doi au fost încărcate într-un elicopetr şi duse la Bucureşti. Cinci zile mai târziu, pe 30 decembrie, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost îngropaţi în Cimitirul Ghencea Civil, la 30 de metri unul de altul.