Pe 25 decembrie 1989, chiar în ziua de Crăciun, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost judecați și condamnați la moarte de un Tribunal Militar Extraordinar. În acea seară care va rămâne veșnic în istoria României, cei doi lideri comuniști au fost executați fără milă, țara noastră fiind astfel eliberată definitiv de lanțul cumplitului regim. La 30 de ani de la evenimentul care a consfințit instaurarea democrației, un apropiat al dictatorului dezvăluie detalii mai puțin cunoscute din ultimele sale zile de viață.
Ultimele zile de viață ale lui Ceaușescu, văzute prin ochii secretarului său personal
Este vorba despre Mihai Hîrjeu, la acea vreme secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, care a oferit o serie de amănunte importante din zilele care aveau să aducă sfârșitul „conducătorului mult iubit”. Fost inginer textilist, bărbatul în vârstă de 40 de ani în 1989 preluase această funcţie după ce fusese secretar al CC al UTC şi apoi preşedinte al Organizaţiei Naţionale a Pionierilor (timp de doi ani).
Prin prisma postului pe care îl ocupa, i-a fost alături aproape de fiecare dată lui Ceauşescu, mai ales cu prilejul diverselor întâlniri la care acesta lua parte. Hîrjeu lupta din greu pentru a se bucura de aprecierile „șefului”, cum de altfel procedau toți cei ce aveau privilegiul de a se afla în preajma liderului comunist.
Dictatorul le promisese iranienilor o treime din rezerva de grâu a României
Simțind, parcă, primejdia care îl pândea în acele zile, dictatorul a recurs la un gest radical, în speranța că astfel va reuși să scape de mânia poporului care nu mai putea suporta prigoana regimului. În ultima sa „vizită de lucru”, total desprins de realitate, Ceaușescu le promisese iranienilor livrarea a trei milioane de tone de grâu contra petrol, în vreme ce rezervele României erau de 10,5 milioane.
„În avion ştiu că l-a chemat pe Stoian în salonul rezervat lui să discute. În avion erau teleimprimatoare şi ştirile trebuiau date imediat lui Ceauşescu”, îşi amintea secretarul personal Herjeu, cel care l-a însoțit pe liderul Partidului Comunist Român în respectiva deplasare, cu puțin timp înainte de momentul execuției.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Mărturiile șocante ale secretarului personal al lui Ceaușescu
„Pe 20 decembrie ora 16 am venit din Iran. Ceauşescu a plecat primul de la aeroport; cînd am ajuns eu după 10 minute, erau deja în şedinţă. Mi-au spus să iau legătura cu Dăscălescu şi cu Bobu, a vorbit cu ei, apoi a început să-şi scrie o cuvîntare pentru TV. Apoi conţinutul cuvîntării l-a discutat în Biroul Permanent (ceea ce de obicei nu se făcea).
Elena era la toate discuţiile. A fost chemat Pîrcălăbescu, de la gărzi, am înţeles că trebuie trimise din cîteva judeţe gărzi patriotice la Timişoara. A venit şi Ion Dincă pentru această problemă. S-a dactilografiat cuvîntarea pentru TV, s-a mai adăugat o frază.
Apoi s-a retras cu Manea Mănescu, cu Dincă, pentru a discuta ideea unui miting. A fost chemat şi Barbu Petrescu (n.r. primarul Capitalei) pe această idee.
Apoi pe la 11 seara, Ceauşescu a plecat acasă, dar înaine a vorbit de cîteva ori cu Bobu şi Dăscălescu, care erau trimişi la Timişoara şi i-a chemat pentru a doua zi înapoi la Bucureşti”, a mai spus fostul secretar personal al lui Ceaușescu.